Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVE mag ook op Friestalige groepen

Friestalige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven hoeven niet volledig op het Nederlands over te schakelen om een VVE-locatie te zijn. Zij mogen de Friese taal naast het Nederlands blijven gebruiken. Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten van Friesland, naar aanleiding van een brief van minister Dekker, gemeld aan Friese gemeenten.
VVE mag ook op Friestalige groepen
Foto: ANP Photo

‘VVE (Vroeg en Voorschoolse Educatie) mag zowel in het Nederlands als in het Fries worden aangeboden, maar niet uitsluitend in het Fries’, schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in zijn brief aan Gedeputeerde Staten. ‘Zolang de VVE-locatie met VVE-programma’s werkt en voldoet aan de overige VVE-eisen, is er geen belemmering om binnen het programma aandacht te geven aan het Fries.’

Nederlandstalige VVE

Locaties die niet met een VVE-programma werken, mogen wel volledig Friestalig zijn. VVE-programma’s die door het Rijk worden gesubsidieerd, zijn bedoeld om de Nederlandse taal van kinderen te versterken. Eventueel aanvullend Fries VVE-materiaal, wordt bekostigd met provinciale subsidies. Het staat, wat het Ministerie betreft, alle locaties vrij om een beroep te doen op dit aanvullende Friestalige materiaal. Ook als er al Rijkssubsidie wordt ontvangen voor Nederlandstalige VVE. ‘Maatwerk’, noemt minister Dekker dit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.