Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VVE-geld breidt uit naar 86 middelgrote gemeenten

Na de 37 grootste gemeenten krijgen 86 middelgrote gemeenten in Nederland geld om het taalniveau van pedagogisch medewerkers te verbeteren. In totaal is er 4,7 miljoen euro per jaar beschikbaar dat met terugwerkende kracht beschikbaar komt vanaf 2013. Het budget per gemeente is afhankelijk van de grootte van de gemeente en het aantal doelgroepkinderen.
VVE-geld breidt uit naar 86 middelgrote gemeenten
Foto: ANP

De 37 grootste gemeenten hebben al langer middelen beschikbaar om te investeren in het taalniveau van pedagogisch medewerkers. In de meeste grote gemeenten zijn trajecten gestart om pedagogisch medewerkers van VVE-groepen (zowel van kinderdagverblijven als peuterspeelzalen) bij te scholen en te toetsen. In 2015 moet 90 procent van de VVE-leidsters voldoen aan de 3F-taaleis. Dit staat gelijk aan havoniveau.

Waar moeten pedagogisch medewerkers op VVE-groepen aan voldoen? Lees in dit bericht meer over de eisen en test je eigen taalniveau via de taaltoets op Kinderopvangtotaal.

Welke gemeenten?

Het verbeterde taalniveau geldt natuurlijk niet alleen voor pm’ers die in de 37 grootste gemeenten werkzaam zijn. Uiteindelijk moeten alle gemeenten investeren in het taalniveau van VVE-leidsters. Alphen aan den Rijn, Culemborg, Hilversum, Meppel, Oss, Rijswijk, Stadskanaal, Velsen en Wageningen zijn voorbeelden van middelgrote gemeenten voor wie het VVE-geld nu beschikbaar komt. De gemeenten ontvangen het geld met terugwerkende kracht vanaf 2013. De jaarlijkse bedragen lopen uiteen van ruim 22 duizend euro voor de gemeenten Reimerswaal tot en met 220 duizend euro voor de gemeente Vlaardingen. De grootte van de gemeente en het aantal doelgroepkinderen speelt een rol bij de verdeling van het geld.

Contact met gemeente

Brancheorganisatie Kinderopvang adviseert kinderopvangorganisaties, die nog niet door hun gemeente zijn geïnformeerd, om zelf contact te zoeken met de gemeente. Ook de MOgroep raadt dit haar leden aan. ‘Goede communicatie met medewerkers en een goede voorbereiding en planning zijn essentieel om medewerkers op juiste taalniveau te krijgen, zo blijkt uit de ervaringen met de G36 organisaties in 2013 en 2013’. Leden van de brancheorganisaties kunnen advies inwinnen hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Hbo-medewerkers

De investering van de VVE-gelden richt zich bij de 86 middelgrote gemeenten voorlopig alleen op het verhogen van het taalniveau van pm’ers. In de 37 grootste gemeenten gaat dit verder. Daar is het de bedoeling dat kinderopvangorganisaties meer hbo-opgeleide medewerkers gaan aannemen en met schakelklassen en zomerscholen nog meer kinderen met een (taal)achterstand bereiken.

Welke gemeenten?

Nieuwsgierig of jouw organisatie zich in een van de 86 gemeenten bevindt en zo ja, hoeveel geld er beschikbaar is? Bekijk het overzicht van alle gemeenten en lees meer over de wijziging van het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2011 – 2014

Afspraken rond VVE

De kwaliteit van pedagogisch medewerkers is doorslaggevend in het al dan niet slagen van VVE (vroeg- en voorschoolse educatie). De overheid investeert daarom in het taalniveau van pedagogisch medewerkers, meer hbo’ers op de groep en het versterken van ouderbetrokkenheid en stimuleert opbrengstgericht werken in de kinderopvang. Bekijk de ontwikkelingen rond VVE in het kort.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In veel artikelen gebruikt u de termen Vroeg en Voorschoolse Educatie voor VVE.
    De juiste omschrijving is echter: Voor- en Vroegschoolse Educatie:
    Educatie voorafgaand aan de schoolperiode (Voorschools ) en in het begin van de schoolperiode (Vroegschools).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.