Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Utrechtse bso moet dicht van inspectie

Ouders en medewerkers van de Utrechtse buitenschoolse opvang Evita hebben verbaasd gereageerd op de sluiting van de locatie. Volgens de inspectie is er te veel mis en voldoet de bso op een aantal belangrijke punten niet aan de wettelijke eisen. Volgens een woordvoerder van de bso 'wil niemand dat de bso dichtgaat’.
Utrechtse bso moet dicht van inspectie
Foto: ANP Xtra

Dit meldt het Algemeen Dagblad. De bso hoeft nog niet meteen dicht. De inspectie wil dat de locatie op 28 maart definitief haar deuren sluit. Ouders in de wijk Terwijde zagen de sluiting niet aankomen en proberen snel een plekje op een andere bso te vinden. Dat is niet zo eenvoudig in de gezinswijk Terwijde. Vooral de dinsdag en donderdag zijn populair.

Alleen op de groep

De kritiek van de inspectie is niet mals. De buitenruimte is te klein. En de inspecteur trof een keer een ingehuurde zzp’er aan die dansles gaf aan de groep. Dat terwijl er in het pedagogisch beleidsplan staat dat activiteiten aan kinderen altijd worden gegeven door beroepskrachten. Op woensdag zou het regelmatig voorkomen dat een beroepskracht alleen voor de groepen staat.

Als een kinderopvanglocatie moet sluiten, leidt dat vaak tot verbaasde, soms boze, reacties van ouders. ‘De leidsters zijn zo lief’, ‘onze zoon had het er zo naar zijn zin’, enzovoort. In hoeverre ben je verplicht om als kinderopvanglocatie ouders te infomeren over inspectie en handhaving? Lees meer >>

Regels kleuters

Er is ook inhoudelijke kritiek. Voor kleuters gelden dezelfde regels als voor oudere kinderen. ‘De oudere kinderen worden overdreven klein gehouden’, is de conclusie in het inspectierapport. Verder is een stagiaire op de groep aangetroffen die niet in het bezit was van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag. In vier jaar tijd is er tien keer een inspectierapport voor de locatie opgemaakt.

Buitenproportioneel

De bso heeft een adviseur in de arm genomen die namens de organisatie het woord voert. In het AD zegt Erik van Gelderen de sluiting buitenproportioneel te vinden. ‘Er staat in het rapport bijvoorbeeld dat er geen poppenhoek is. Dat klopt, maar er zijn wel poppen, alleen geen hoek.’ Hij ontkent ook dat er een stagiaire aan het werk zou zijn die niet bevoegd was.

Open blijven

De verbazing over de sluiting is volgens Van Gelderen groot bij ouders. Zij zijn in een informatiebijeenkomst op de hoogte gebracht van de aanstaande sluiting. ‘Niemand wil dat de bso dichtgaat’, zeg Van Gelderen. Hij probeert de bso uit alle macht open te houden en in contact te komen met de inspectie. Tot nu toe nog zonder succes.

1 REACTIE

  1. Tja als je je zaken niet op orde hebt moet de boel sluiten. Groot gelijk. Als je de inspectierapporten leest dan zie je dat er onbehoorlijk bestuur plaats vindt. Alle punten hadden al lang opgelost kunnen worden. Laat het duidelijk zijn: voor professionele opvang moet je hard werken en de zaken op orde hebben. Lieve leidster voldoen niet meer. Professionele pedagogische medewerkers en zakenkundige managers zijn nodig. Prutsers verpesten de het voor de goede kinderopvangorganisaties..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.