Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Trek gezonde lijn kinderopvang door naar school’

Op kinderdagverblijven en bij veel gastouders zijn zoete drankjes verbannen, maar op de basisschool gebeurt dit nog niet. Het Voedingscentrum zou graag zien dat de gezonde lijn van de kinderopvang op scholen wordt voortgezet.
Verban zoete drankjes op school.jpg
Als iedereen op school een verbod op zoete drankjes instelt

Ouders bepalen op veel scholen nog wat hun kind te drinken krijgt. Soms kunnen ze kiezen uit verschillende drankjes, hier en daar ook uit chocolademelk. Op veel andere scholen geven de ouders zelf drinken aan hun kinderen mee. Tot verdriet van het Voedingscentrum kiezen ouders dan vaak voor suikerhoudende drankjes zoals sapjes en ranja.

Goed voorbeeld

Het Voedingscentrum pleit voor een verbod op zoete drankjes op basisscholen. ‘Als iedereen op school een verbod op zoete drankjes instelt, dan is dat een heel duidelijk signaal’, zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum. Nu gebeurt dit nog maar op 95 van de 6700 basisscholen in Nederland. ‘Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo’n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren’, zegt Wolvers.

Wilt u ouders informeren over hoe ongezond suikerhoudende drankjes zijn, dat deze bij jullie niet of nauwelijks worden geschonken en dat het onderwijs dit voorbeeld moet opvolgen (vindt het Voedingscentrum). Download dan deze tekst die u één op één kunt overnemen. Download de tekst >>

Te veel suiker

Schooldirecteur Mark van der Sluijs heeft suikerhoudende drankjes al verbannen van zijn school. In de wijk in Dordrecht waar zijn school staat is één op de drie kinderen te zwaar. ‘Niet iedereen heeft het door, maar de drinkpakjes die kinderen meenemen naar school zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker.’

Onlangs paste het Voedingscentrum de Schijf van Vijf aan. Deze methode staat aan de basis van veel voedingsbeleid in de kinderopvang. Lees wat er verandert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.