Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips hoe om te gaan bij een (vecht)scheiding

Een (vecht)scheiding: niemand tekent er voor, maar veel kinderen krijgen er mee te maken. Als pedagogisch medewerker kun je tussen partijen komen te staan. Hoe bereid je je daarop voor? Familierechtadvocaat Dianne Kroezen en psycholoog Tineke van den Berg geven tips.
Foto: iStock

Een professional kan een grote toegevoegde waarde hebben in het proces dat een kind doorgaat tijdens of na een scheiding van ouders. ‘Buiten het feit dat gezinssystemen de kans moeten krijgen om de gevolgen van de scheiding zelf aan te pakken, is het wel heel fijn voor een kind als er, los van bijvoorbeeld opa’s, oma’s of andere familieleden, iemand is die buiten het systeem staat en er echt voor het kind is’, vertelt Tineke van den Berg. Zij schreef het boek Praten met kinderen en jongeren van scheiding.

Ouderlijk gezag

Een belangrijke vraag die kan spelen is of beide ouders gezag hebben en je dus ook beide ouders moet betrekken bij tienminutengesprekken of ouderavonden. Dianne Kroezen: ‘Dit moet je al bij het intakegesprek vragen. Het klinkt misschien vergaand, maar vraag ouders om een uittreksel uit het bevolkingsregister dat aantoont dat ze al dan niet gehuwd zijn en een uittreksel uit het gezagsregister. Dat toont aan of (on)gehuwde ouders daadwerkelijk allebei gezag hebben. Als je dit vraagt tijdens de intake, als er meestal nog niks aan de hand is, zorg je ervoor dat je je administratie op orde hebt voordat de emoties hoog op kunnen spelen.’

Veilig Thuis

Wat als je ziet dat een kind er aan een vechtscheiding onderdoor gaat? Kroezen: ‘Ga niet zelf voor inspecteur spelen, maar neem contact op met Veilig Thuis (voorheen het AMK). De Kinderombudsman noemde vechtscheidingen niet voor niets potentiële kindermishandeling.’

Tips

Enkele praktische tips die Tineke van den Berg geeft:

  • Focus er als professional op dat jij niet de verantwoordelijkheid overneemt om de problemen op te lossen, maar help om het kind sterk te maken zodat het zelf een weg kan vinden naar beide ouders en leert de eigen problemen of vragen te bespreken.
  • Openheid is volgens Van den Berg de basis in de gesprekken die je als professional met kinderen kunt hebben over de scheiding van hun ouders. Weet je niet hoe ver je kunt gaan in de vragen die je stelt? Check dit dan gewoon bij het kind door het aan te kaarten.
  • Help een kind met ouders in scheiding ook om loyaal te blijven naar de beide ouders. Dat kun je in eerste instantie al doen door zelf niet te oordelen.
  • Help het kind om te reflecteren: stel vragen als: “Hoe is het voor jou?”, “Wat denk jij dat voor jou het beste zou zijn?” en: “Hoe denk je dat je aan je ouders kunt vertellen wat jij wilt? Lukt je dat ook?”.

Meer tips? Lees het volledige artikel Word geen pion bij een (vecht)-scheiding nu online >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.