Zosja is de inspiratiebron voor kinderopvang & primair onderwijs over IKC-vorming.

Altijd op de hoogte van het laatste IKC-nieuws

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Zosja.

hoe-junis-de-samenwerking-met-het-onderwijs-aanpakt

Hoe Junis de samenwerking met het onderwijs aanpakt

‘De samenwerking met het primair onderwijs zit diep in de visie van Junis verankerd. Het komt terug in het businessplan en ook het feit dat mijn functie bestaat, is vrij uitzonderlijk.’ Dat zegt Loes Weites, projectleider Integrale Kindcentra bij Junis. Zij vertelt op welke manieren Junis met scholen samenwerkt en hoe ze de beren op de weg omzeilen.
ABBO Mamalou

Kinderopvang Mamaloe en scholenstichting ABBO willen één organisatie worden

Stichting Kinderopvang Mamaloe en scholenstichting ABBO hebben zich aan elkaar verbonden. Ze zijn al jaren elkaars strategische partners in onderwijs en kinderopvang. Het doel van deze samenwerking is, zo mogelijk, alle kinderen van 0 tot 13 jaar ontwikkelkansen te bieden voor nu en in de toekomst. Nu willen ze naar één organisatie voor onderwijs en opvang
didam-arrest

Het Didam-arrest: wat betekent het voor kinderopvangorganisaties en integrale kindcentra?

Het Didam-arrest in het kort: dat overheden onroerende zaken niet mogen aanbieden aan één partij, wanneer je kunt verwachten dat er meer gegadigden zijn. Klinkt eenvoudig, maar het roept veel vragen op. Bij gemeenten, maar ook bij integrale kindcentra en kinderopvangorganisties. Samen met professionals uit het werkveld beantwoordt Bouwstenen voor Sociaal de meest voorkomende vragen.
buitenonderwijs drenthe

Schoolplein make-over: dertig scholen in Drenthe krijgen groen buitenlokaal

Van 'klinkerkoorts' naar groene oases: dertig scholen in Drenthe krijgen een nieuw schoolplein. Ze zullen een make-over tot ‘buitenlokaal' ondergaan: groene, gezonde speel- en leeromgevingen die de zintuigen prikkelen en geschikt zijn voor buiteneducatie. Sommige deelnemende scholen hebben nu al een groen schoolplein, maar worden zodanig aangepast dat ze als écht buitenlokaal dienst kunnen doen.
voorloperstraject-komend-schooljaar-van-start-belangrijke-steun-in-de-rug-voor-kansengelijkheid

Voorloperstraject komend schooljaar van start: ‘Belangrijke steun in de rug voor…

De komende drie jaar een extra impuls gaan geven aan een stimulerende omgeving voor leerlingen: dat kan in de gemeente ’s-Hertogenbosch, want die is aangewezen als één van de 45 deelnemers aan het voorloperstraject Rijke Schooldag. 

Een wachtlijst voor de peuter-kleutergroep: ‘Dit gun je eigenlijk ieder kind’

In de peuter-kleutergroep op IKC De Abacus zitten kinderen tussen de 3,5 en 4,5 jaar samen in één groep. Leraar en pm'er werken er samen. Zo'n peuter-kleutergroep is in Nederland nog relatief nieuw. Het uitgangspunt is het aansluiten op de ontwikkeling in plaats van op de leeftijd. Een interview met IKC-directeur Maarten Jurgens, over obstakels en succesfactoren.

De gezonde school is groen, circulair en biobased

'Wie in de zaal is nog nooit in een schoolgebouw geweest?' Op deze vraag steekt uiteraard niemand zijn vinger op. Des te meer reden om frisse en gezonde scholen hoog op de prioriteitenlijst te zetten, vond de organisatie van het seminar 'Circulair schoolontwerp en biobased materialen' dat op 21 juni gehouden werd. Lees hier de meest spraakmakende uitkomsten.
nieuwe-subsidie-om-stappen-te-maken-met-verduurzamen-van-het-gebouw

Subsidieregeling om stappen te maken met verduurzamen van het gebouw

Nederland moet snel CO2-uitstoot verlagen en aardgasverbruik verminderen. Met de nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed, DUMAVA, komt het Rijk met 150 miljoen euro tegemoet in de kosten van verduurzamen. Als je eigenaar bent van maatschappelijk vastgoed zoals een school of kinderopvanglocatie, of als je je bezig houdt met de verduurzaming hiervan, kan je nu alvast de aanvraag voorbereiden.
Minister-Wiersma-140-miljoen-voor-scholen-met-acute-ventilatieproblemen

Minister Wiersma: ‘140 miljoen voor scholen met acute ventilatieproblemen’

Nog altijd scholen maken niet alle scholen gebruik van alle mogelijkheden die er zijn om de ventilatie op orde te krijgen. Minister Wiersma roept scholen op snel werk te maken van betere ventilatie. Ter ondersteuning komt er een maatwerkregeling van €140 miljoen specifiek voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen.
groene-schoolpleinen

Project rondom natuureducatie? Schrijf in voor het Groene Schoolpleinenfonds

Het Prins Bernard Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds dit jaar en komende jaren €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren.

Wat is Zosja?

Zosja is binnen Kinderopvangtotaal het platform over (integrale] kindcentra en brede scholen. Zosja betekent wijsheid; informeert en inspireert iedereen die zich binnen de kinderopvang, het onderwijs, gemeente of andere organisatie bezig houdt met vormen van een kindcentrum, werkt aan doorgaande lijnen of rijke dagarrangementen.

Zosja is een initiatief van Etuconsult (Job van Velsen) en Kinderopvangtotaal. In 2020 zijn we gestart met het versturen van nieuwsbrieven. Ook een gratis abonnement op de nieuwsbrief? Meld je hier aan. De Zosja-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per maand.

Zosja  gelooft in samenwerken en daarom is er nauw contact met partners als de Vereniging Netwerk Kindcentra, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en de PO Raad.

Partners

partner-image
partner-image
partner-image
partner-image

Uitgelicht congres

Masterclass Opvallend Gedrag bij Kinderen

Hotel Carlton President

Jaarcongres Management Kinderopvang 2022

ReeHorst

Over zosja (over ikc-vorming)

Zosja en de vorming van (integrale) kindcentra

Overal in het land werken kinderopvangorganisaties samen met onderwijsinstellingen in Integrale Kindcentra (IKC’s). In deze voorzieningen is sprake van vergaande samenwerking tussen opvang en onderwijs, soms onder één pedagogische visie en/of bestuur. Op andere plekken functioneren kindvoorzieningen nog apart, maar is er bijvoorbeeld wel sprake van een warme overdracht van de bso naar school en andersom.

Lees meer

Er is geen blauwdruk voor een IKC. Er komen steeds meer integrale organisaties van primair onderwijs en kinderopvang. Aan de voorkant één organisatie maar aan de achterkant zijn de geldstromen nog gescheiden vanwege de verschillende regelgeving en financiering voor het primair onderwijs en kinderopvang.

PACT voor kindcentra

PACT voor kindcentra, een initiatief van het Kinderopvangfonds, heeft zich jarenlang ingezet voor de ontwikkeling van integrale kindcentra. Met de kopgroep van bestuurders uit het primair onderwijs, de kopgroep kinderopvang, de kopgroep Wethouders voor kindcentra  heeft het Kinderopvangfonds een gezamenlijke visie geformuleerd op de toekomst van kindvoorzieningen voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Die visie luidt als volgt:

“Vanuit het belang van een optimale ontwikkeling van kinderen – de burger van de toekomst – streven partijen naar integrale voorzieningen voor alle kinderen (en hun ouders) van nul tot en met twaalf jaar: Kindcentra 2020. In dit Kindcentrum wordt gewerkt volgens één pedagogische en educatieve visie. Kinderen worden in staat gesteld om hun talenten optimaal te ontwikkelen; doorlopende ontwikkelingslijnen, dagarrangementen en kindnabije zorg zijn inherent aan deze voorziening. Organisaties uit kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs kunnen, op gelijkwaardige basis, opgaan in deze Kindcentra 2020 en één nieuwe organisatie vormen. Kindcentra 2020 zijn ‘communities’, waar intensief wordt samengewerkt met zorg en welzijn. Pedagogische professionals in deze Kindcentra 2020 werken vanuit het belang van de kinderen, met kennis vanuit verschillende disciplines.”

PACT voor kindcentra gestopt

PACT voor kindcentra is inmiddels gestopt, maar alle onderzoeken, notities, positionpapers en dergelijke zijn nog terug te vinden op www.pactvoorkindcentra.nl

VNK

Inmiddels is er ook een nieuwe vereniging opgericht: Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK). Deze heeft als doel de ontwikkeling en bevordering van (de kwaliteit) van een geïntegreerd aanbod van opvang en onderwijs, gericht op het ontwikkelen van een rijk ontwikkelklimaat voor kinderen van 0-13 jaar in Nederland. Zij ondersteunt organisaties van opvang en onderwijs die dit in afstemming, samenwerking of zelfs al als één gefuseerde bestuurlijke organisatie willen realiseren. Daarnaast richt zij zich op de behartiging van de collectieve belangen van haar leden. www.netwerkkindcentra.nl