Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

STAP-budget aanvragen? Sommige branche-erkende opleidingen pas beschikbaar vanaf 1 mei

Wil je dit jaar branche-erkende scholing volgen om je te ontwikkelen? Wellicht heb je eerder al gelezen over het STAP-budget dat je hiervoor vanaf 1 maart kunt aanvragen. Helaas moet je wellicht nog even geduld hebben: wil je een opleiding volgen bij een organisatie die uitsluitend scholing aanbiedt voor functies in jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk, dan kun je dit (waarschijnlijk) pas per 1 mei aanvragen.
STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidie van 1000 euro vanuit de overheid die je als werkende of niet-werkende kunt besteden aan branche-erkende scholing en ontwikkeling. Bijvoorbeeld voor je beroepsontwikkeling of omdat je een certificaat of erkenning van jouw competenties wilt krijgen. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrekpost voor opleidingen die gold tot en met 2021. Vanaf 1 maart gaat het STAP-portaal van het UWV open waar je het STAP-budget kunt aanvragen.

1 maart of 1 mei?

Helaas kun je dan nog geen STAP-budget aanvragen voor alle scholingen voor functies in jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk bij een organisatie die uitsluitend branche-erkende scholingen beheert, zoals Arbeidsmarktfonds FCB of Kinderopvang Werkt! Zij kunnen pas na 1 maart hun scholingen registreren in het STAP-scholingsregister. Dit betekent dat voor enkele opleidingen (waarschijnlijk) pas per 1 mei voor het eerst STAP-subsidie aangevraagd kan worden.

Maar erkende opleiders die houder zijn van een branche-erkende scholing in de kinderopvang kunnen dit aanbod wél al in het scholingsregister hebben opgenomen, en daar kan ook per 1 maart al subsidie voor aangevraagd worden. Zo staat de branche-erkende Pedagogische Component voor bemiddelingsmedewerkers in de gastouderopvang al in het scholingsregister en kan er gewoon op 1 maart subsidie voor aangevraagd worden.

En nu?

Zit jouw gewenste opleiding er nog niet bij vanaf 1 maart? Wacht nog even met je aanvraag voor het STAP-budget. Bekijk vanaf 1 mei 2022 welke branche-erkende scholing je wil doen en verstuur dan snel je aanvraag. Eventuele goedkeuring van je aanvraag duurt ongeveer een maand. Wil je andere opleidingen volgen? Dan kun je natuurlijk vanaf 1 maart al je aanvraag doen.

Welke opleidingen zijn branche-erkend?

Branche-erkende opleidingen richten zich vooral op praktische beroepsontwikkeling en vakbekwaamheid. Denk aan pedagogiek 0-13 jaar, pedagogische coaching en werken met 0-jarigen.

Blijf op de hoogte
Via de website, sociale kanalen en nieuwsbrief van Kinderopvang werkt! kun je op de hoogte blijven over de vorderingen van de branche-erkende scholing en het STAP-portaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.