Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SGP: ‘VOG overblijfouders op kleine scholen onnodig’

Medewerkers in de tussenschoolse opvang (overblijfmedewekers) zijn verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. ‘Dat is merkwaardig’, vindt Roelof Bisschop van de SGP. ‘Zeker op kleine scholen, waar iedereen elkaar kent. Behandel deze overblijfouders net als andere vrijwilligers.’
Bron: ANP

Deze uitspraak doet Bisschop in een actie om kleine scholen te helpen, die ‘in de verdrukking komen omdat de regeldruk veel te hoog is’ en komt daarom met een reddingsplan. Eén van de actiepunten in dat plan is “Geen onnodige verklaringen omtrent gedrag”.

Merkwaardig

De partij noemt dat voor vrijwilligers normaliter geen VOG hoeft te worden aangevraagd. ‘Alleen in het onderwijs is dat anders. Ouders die als vrijwilliger helpen bij het overblijven, moeten een verklaring hebben. Dat is merkwaardig. Het gaat doorgaans om eigen kinderen en hun vriendjes! Op een kleine school is deze verplichting nog vreemder. Daar kent echt iedereen iedereen. Behandel deze ouders dus net als andere vrijwilligers’, is in het reddingsplan te lezen.

Vrijwilligerswerk

Tussenschoolse opvang wordt gezien als vrijwilligerswerk. Scholen mogen medewerkers hiervoor een vrijwilligersvergoeding betalen van maximaal 4,50 euro per uur, 150 euro per maand en 1500 euro per jaar. Betaalt de school meer, dan wordt de medewerker door de belastingdienst als werknemer gezien, en moet de school belasting afdragen. Scholen kunnen de kosten van de VOG’s vergoed krijgen.

Verstikking

Volgens de SGP leiden dit soort regels tot verstikking van kleine scholen, waar ‘ouders en leerlingen doorgaans zeer tevreden zijn. Ook is er vaak veel betrokkenheid, vrijwillige inzet en een veilige sfeer. De hoge regeldruk maakt kleine scholen echter het leven zuur. Als de overheid haar zorgplicht nu niet waarmaakt, kunnen we rekenen op een fusiegolf. Daar zijn burgers niet bij gebaat’.


Het plan van de SGP gaat lijnrecht in tegen het nieuwe personenregister, waarin íédereen die regelmatig op de kinderopvang te vinden is zich moeten laten registeren. Ook de buurvrouw en de klusjesman. Dit roept veel kritiek op. ‘Het systeem gaat niet alleen het gezond verstand, maar ook het budget ruimschoots te boven.’ Lees meer


 

2 REACTIES

  1. Per definitie verlaag je de regeldruk van de school niet als je de regeldruk binnen de TSO verlaagt. School en TSO zijn namelijk administratief gescheiden werelden. Leuk voor de tso-coordinator om deze te ontslaan van het regelen van de VOG’s voor de overblijf-medewerkers, maar daar help je de docenten en de directie helemaal niets mee wat betreft hún regeldruk. Overigens is er binnen de TSO helemaal geen sprake van regeldruk. Daar heb ik althans nog nooit over horen klagen.

  2. Lees alle reacties
  3. Zou Roelof Bisschop op de hoogte zijn van het feit dat de kinderopvangsector zo mogelijk nog meer dan het onderwijs is/wordt dichtgetimmerd met regels? Het is overigens feitelijk onjuist dat alleen in het onderwijs voor vrijwilligers (bij het overblijven) een VOG moet worden aangevraagd. Precies hetzelfde geldt voor vrijwilligers (t/m 31-12-2017) die werkzaam zijn als peuterspeelzaalleidster en vrijwilligers die zich met enige regelmaat inzetten op een KDV of BSO. En het wordt na 1 maart 2018 alleen nog maar gekker.

    Het argument dat juist omdat iedereen elkaar echt kent, een VOG niet nodig zou zijn is wat discutabel, vind ik . Kindermishandeling en kindermisbruik komt voornamelijk voor in/om de huiselijke sfeer en de daders zijn bijna zonder uitzondering (goede) bekenden of familieleden van de jonge slachtoffers.

    De SGP zou er wat dat betreft beter aan doen dit punt breder te trekken naar het Persoonsregister zodat dat alsnog van tafel gaat. Dat is in het belang van de kleinschalige christelijke kinderopvang en van gastouders in de dunnerbevolkte delen van Nederland. En dat is heel toevallig ook deels de achterban van de SGP. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de coalitie valt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.