Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen sterk voor kinderarmoede in Nederland

Gemiddeld één op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Om al deze kinderen in 2020 te bereiken, start Samen voor alle Kinderen (Sam&) een landelijke campagne.
Fotolia

Volgens het SCP groeien in Nederland 315.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar op in een gezin dat financieel de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. Deze kinderen kunnen niet meedoen aan (buiten)schoolse activiteiten, omdat er simpelweg te weinig geld voor is.

Kinderarmoede

Kinderarmoede komt vaker voor dan de meeste Nederlanders denken. Zo schat 70 procent van de Nederlanders het aantal kinderen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft te laag in of geeft aan geen idee te hebben van de omvang van kinderarmoede. Dit blijkt uit onderzoek onder 2.182 Nederlanders in opdracht van Sam&.

Verjaardag geen optie

‘Iets wat voor de buitenwereld heel gewoon lijkt, zoals het vieren van een verjaardag met vriendjes of een gezinsuitje, is zonder ondersteuning voor deze kinderen geen optie’, zegt Monique Maks, bestuurder van Sam&. Om daar aandacht voor te vragen én om de hele doelgroep te bereiken, is Sam& een campagne gestart.

Ontwikkelen

‘Wanneer kinderen die opgroeien in armoede er gewoon bij horen en zich kunnen ontwikkelen, neemt de kans af dat zij als zij volwassen zijn in eenzelfde situatie terechtkomen’, stelt Maks. ‘Daarom roepen wij alle Nederlanders op om een steentje bij te dragen. Via onze portal vind je informatie over wat je kunt doen. Bijvoorbeeld door te signaleren en door te verwijzen als men kinderarmoede vermoedt, dit bespreekbaar te maken of je in te zetten.’ Zo kun je (tweedehands)spullen doneren, een actie houden in de buurt of je aanmelden als vrijwilliger.

Ministerie SZW

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt de campagne van Sam& actief. Staatssecretaris Tamara van Ark is blij met de bundeling van krachten: ‘Armoede onder kinderen is schrijnend. Het is een verborgen probleem dat via Sam& beter zichtbaar gemaakt én aangepakt kan worden, naast de al bestaande ondersteuning van gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Door hulp laagdrempelig te maken, bereiken we meer kinderen en krijgen zij betere kansen op een goede toekomst. Daar is het uiteindelijk om te doen.’

VNG

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt de campagne. Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie en lid van het VNG-bestuur: ‘Het is mooi dat er een oproep wordt gedaan aan de maatschappij om alle kinderen gewoon mee te kunnen laten doen. Als gemeenten zijn wij blij met het gezamenlijke aanbod van voorzieningen op het digitale loket van Sam&. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat kinderen efficiënter worden geholpen.’

Partners

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen zetten zij zich in om kinderen te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen, door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, vrije tijd en andere activiteiten. Dit doet Sam& in samenwerking met gemeente, lokale partners en bedrijven waaronder de Rabobank.

Bronnen: rijksoverheid.nl, samenvoorallekinderen.nl

Armoedeproblematiek is ingrijpender dan vaak wordt gedacht. Ook de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen wordt erdoor beïnvloed. Daarom is er nu een speciale toolkit beschikbaar. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.