Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

RIVM onderzoekt mogelijkheid Gezonde Kinderopvang

Na de Gezonde School wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de komende maanden gaan onderzoeken of het gezondheidsvignet ook iets is voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Als de uitslag positief is, kan dit initiatief in 2015 worden gestart.
RIVM onderzoekt mogelijkheid Gezonde Kinderopvang
Foto: ANP Photo

Een school die op een structurele en samenhangende manier aan de gezondheid van leerlingen en personeel werkt, mag zich een ‘Gezonde School’ noemen. Een school kan zich onderscheiden op acht thema’s: voeding, sport en bewegen, sociaal-emotionele ontwikkeling, persoonlijke verzorging, roken en alcohol, relationele en seksuele vorming, fysieke veiligheid en milieu. Niet alle thema’s slaan op kinderen tot 12 jaar, maar de vignetten zijn ook aan te vragen door scholen in het beroepsonderwijs en vanaf september 2014 door scholen in het voortgezet onderwijs.

Steun van de GGD

Scholen kiezen in de meeste gevallen voor één tot drie gezondheidsthema’s waar ze voor een bepaalde periode prioriteit aan willen geven. Het RIVM adviseert per thema een investering van één tot drie jaar voordat je in aanmerking komt voor het vignet. Vivian Bos, coördinator Gezonde School benadrukt dat het veel tijd kost om een vignet binnen te halen. ‘Maar scholen krijgen, afhankelijk van hun gemeente, steun van de GGD of een andere lokale partner. Zij geven scholen advies hoe ze bijvoorbeeld hun binnenmilieu kunnen verbeteren, meer kunnen doen met hygiëne en kinderen bewust kunnen maken van gezond gedrag.’

Jong geleerd…

Juist die bewustwording is de aanleiding om te kijken of kinderen op nog jongere leeftijd in aanraking kunnen komen met het project. Dus nog voordat ze 4 jaar zijn. Bos: ‘Op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kun je kinderen van jongs af aan een gezonde leefstijl aanleren. Hoe jonger ze dit leren, hoe groter de kans dat dit gedrag later beklijft.’ Maar het voordeel is er ook voor ouders die meteen nadat ze hun kind naar de opvang brengen, met gezond gedrag in aanraking komen. ‘En pedagogisch medewerkers kunnen zelf ook profiteren wanneer hun locatie bijvoorbeeld investeert in een beter binnenmilieu.’

Inventarisatie

Of het gezonde vignet en de aanpak ‘Gezonde School’ ook iets is voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, wordt de komende maanden bekeken. Bos: ‘We zijn gebeld door kinderopvangorganisaties die hier interesse in hebben, maar nu gaan we bekijken of dit ook breder leeft.’ Om hierachter te komen, houdt het RIVM interviews met ondernemers en gaat inventariseren wat kinderdagverblijven en peuterspeelzalen nu al doen om een gezonde omgeving te creëren. De aanpak voor scholen zal niet één op één ingezet kunnen worden voor de kinderopvang. Dus moet worden gekeken welke thema’s er in de kinderopvang leven en of er behoefte is aan een stimulans voor gezond gedrag.

Planning

Bso’s komen voorlopig in ieder geval niet in aanmerking voor het vignet. Het RIVM concentreert zich alleen op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. In de zomer moet bekend zijn of de ‘Gezonde Kinderopvang’ er gaat komen. Zo ja, dan wordt de tweede helft van 2014 gebruikt om de aanpak voor de kinderopvang verder te ontwikkelen.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Vlaming, neem eens een kijkje op deze site…alvorens te oordelen.
  Gastouders hoeven inderdaad niet af te wachten, alleen is het zo jammer dat weer de gastouderopvang niet wordt betrokken in plannen.
  Gastouders mogen hun eigen beleid voeren, mits zij aan de Wettelijke eisen blijven voldoen,. Het zijn de bureaus die zich zouden moeten conformeren aan, als een gastouder een koppeling komt onderbrengen.
  Er zijn gastouders die biologische voeding aanbieden, om maar even een zijstraat te noemen.
  Het zou eens zo fijn zijn als de gastouder als een eigen identiteit wordt gezien en niet constant afhankelijk wordt gemaakt van gastouderbureaus en er een machtsspelletje van maken….

 3. Gastouders worden geacht het beleid van gastouderbureau’s te volgen en niet een eigen beleid te voeren. Dus eigenlijk is de roep niet om gastouders te betrekken, maar de gastouderbureaus’s. Zo gek vind ik die roep eigenlijk niet….Er kunnen op die plek inderdaad ook heel veel kinderen worden bereikt.

 4. Gastouders leveren al een prima bijdrage door de richtlijnen van het Voedingsscentrum te volgen.
  Net zoals vele zaken, wordt de gastouder niet betrokken in zeer belangrijke zaken en dan te bedenken dat er in Nederland via gastouderopvang vele kinderen bereikt kunnen worden….shame…

 5. Het lijkt me heel goed als dit vignet er komt. Kern Kinderopvang Randstad heeft nu al 3 jaar een aangepast voedings- en beweegbeleid, gericht op gezondheid voor kinderen tussen de 0-13. De bovenstaande thema’s leven wel degelijk in kinderopvangland. Bovendien is een stimulans ter bevordering van gezond gedrag natuurlijk onmisbaar voor alle kinderen, dus ook in de kinderopvang!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.