Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ranglijst kinderrechten geeft vertekend beeld’

Nederland scoorde altijd goed op het gebied van kinderrechten, maar in juni maakte de kinderrechtenorganisatie KidsRights bekend dat Nederland flink had ingeleverd. Staatssecretaris Martin van Rijn zegt nu dat de lijst van KidsRights een vertekend beeld geeft.
Kinderrechten.jpg
'Het kan zijn dat landen die verbeteringen hebben doorgevoerd hoger in de KidsRight-ranglijst staan

Ons land bezette tot voor kort altijd de tweede plek in de ranglijst van KidsRights waar in totaal 163 landen opstaan. In 2016 duikelde Nederland naar plek 13. KidsRights gaf aan zich vooral zorgen te maken over kinderen in Nederland die in armoede leven en over bezuinigingen die ook gezinnen treffen die van een minimuminkomen moeten leven. ‘Door de recente decentralisatie van de jeugdzorg in Nederland verschillen het aanbod en budget per gemeente, waardoor kinderen in Nederland mogelijk ongelijke toegang tot die jeugdzorg hebben.’

Rekenmethode ranglijst

Van Rijn bekritiseert de spelregels die KidsRights hanteert voor het samenstellen van de ranglijst. Landen worden niet onderling met elkaar vergeleken, maar er wordt gekeken naar hoe een land zichzelf verbeterd of verslechterd heeft ten opzichte van een jaar geleden. Het kan zo zijn dat landen die verbeteringen hebben doorgevoerd hoog in de ranglijst staan, terwijl ze het slechter doen op het gebied van kinderrechten. ‘Dat geeft een vertekend beeld’, vindt Van Rijn.

Nederland presteerde volgens KidsRights minder goed op twee van de zeven indicatoren: faciliterende wetgeving en beschikbaar budget. Lees meer

Score landen

Noorwegen is voor het tweede opeenvolgende jaar lijstaanvoerder. In de top 10 staan verder ook Zwitserland, Finland, Portugal, Ierland, IJsland en Slowakije. Helemaal onderaan als slechtst presterende landen staan landen als Papoea-Nieuw-Guinea, Tsjaad en Afghanistan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.