Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuters in Den Haag gratis naar de voorschool vanaf 2024

Haagse peuters met een VE-indicatie mogen vanaf 2024 gratis zestien uur per week naar de voorschool, ook als de ouders werken. Gemeente Den Haag neemt alle kosten op zich. Peuterconsulenten gaan ouders informeren over hun recht op voorschool en helpen bij de inschrijving. 'De administratieve rompslomp gaat verdwijnen.'
peuters-in-den-haag-gratis-naar-de-voorschool-vanaf-2024
Seventyfour / stock.adobe.com

De gemeente besloot niet te wachten op de plannen van het kabinet om kinderopvang pas in 2027 gratis te maken, en voegt nu al de daad bij het woord.

Bijna de helft van de Haagse kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar heeft een taalachterstand of stagneert in de taal- of sociale ontwikkeling. Zonder voorschoolse educatie (VE) starten deze kinderen soms met flinke achterstanden in het basisonderwijs.

Kansengelijkheid

Dat is zorgelijk, vindt de Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer. Daarom start hij met gratis kinderopvang als ‘kansengelijkheidsinstrument’ voor deze kwetsbare groep peuters. Alle Haagse peuters mogen nu al acht uur per week naar de voorschool, maar wie een indicatie krijgt van het Centrum voor Jeugd en Gezin, mag straks zestien uur per week. Deze indicatie wordt gegeven als bij kinderen de taalontwikkeling stagneert, als de ouders een laag opleidingsniveau hebben, of als er thuis geen Nederlands wordt gesproken.

Gratis voor alle ouders

Zonder kosten voor de ouders, ongeacht het inkomen. Dat betekent dat ouders in Den Haag ook geen kinderopvangtoeslag meer hoeven aan te vragen voor deze vorm van kinderopvang. Daarmee is voorheen een ‘enorme administratieve lastendruk gecreëerd’, zegt Bredemeijer tegen het NRC. Volgens hem is dat ook de oorzaak dat relatief weinig ouders gebruik maken van de regeling. Slechts de helft van de vijfduizend kinderen met een indicatie komt naar de voorschool. Bredemeijer gaat voor versimpeling: ‘De administratieve rompslomp gaat verdwijnen.’

Om ouders dat laatste zetje te geven, of ouders die niet van de regeling op de hoogte zijn te informeren, zet de gemeente vanaf september 2023 peuterconsulenten in die ouders informeren over hun recht op een voorschool. Ook helpen zij de ouders bij de inschrijving.

Wie voert dit uit?

Dan rijst opnieuw de vraag: wie gaat dat uitvoeren? Ook in Den Haag kampen kinderopvangorganisaties met personeelstekorten. Bredemeijer geeft aan dat er samengewerkt wordt met de kinderopvangsector om een geschikte aanpak te vinden voor de stad. ‘Het is namelijk zo dat er niet op alle plekken tekorten zijn.’ Om dit te realiseren, moet Den Haag zorgen voor een betere spreiding van nieuwe kinderen over de opvanglocaties. ‘Op verschillende plaatsen is er echt nog wel ruimte om kinderen op te vangen.’

Proef in Zuidwest

In de Haagse wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk wordt vanaf 1 juli 2023 al gestart met een proef. Daar krijgen álle kinderen een indicatie voor zestien uur voorschool.

Bronnen: denhaag.nl / nrc.nl

‘Alle Amsterdamse kinderen tussen twee en vier jaar naar de voorschool of kinderopvang’
In Amsterdam zullen scholen, kinderopvang en de gemeente gaan samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren onder het motto ‘Ongelijk investeren voor gelijke kansen’. Wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs: ‘De beste school zou altijd de school om de hoek moeten zijn.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.