Voorheen maakte kinderdagverblijf Beatrix onderdeel uit van HefGroep. Maar toen deze organisatie failliet ging, werd het goedlopende kinderdagverblijf overgenomen door kinderopvang Kiddoozz. Deze organisatie wilde vernieuwen met de locatie. Dat betekende dat alle medewerkers, de meesten werkten er al tientallen jaren, werden ontslagen. De horizontale groepen werden vervangen door verticale groepen.
Solliciteren
Ouders reageerden furieus op deze veranderingen. In het Algemeen Dagblad zei een moeder destijds ‘dat de meeste veranderingen vanuit bedrijfstechnisch oogpunt werden doorgevoerd’. Zij doelde hiermee op het feit dat alleen de jongste medewerkers na een sollicitatieronde hun baan terugkregen. ‘Die zijn beter te betalen.’ Maar het team van het kinderdagverblijf kenmerkte zich juist door de ervaring. Zo werkten sommige pm’ers er al meer dan 35 jaar.

Ouders van kinderdagverblijf Beatrix in Rotterdam pikten het begin 2014 niet meer. Zij zagen hun opvanglocatie in korte tijd veranderen en de kwaliteit afnemen. Van de 75 ouders gaven 72 ouders aan over te willen stappen naar een nieuwe zelfstandige opvang die zij zelf zouden oprichten. Lees meer over hoe dat toen ging.
Zelf runnen
‘Ik word nog emotioneel als ik aan het ontslag terugdenk’, zegt pm’er Vera in een uitzending van Hart van Nederland. Zij werd na een loopbaan van 37 jaar bij het Rotterdamse kinderdagverblijf op straat gezet. Maar die tijd ligt nu ver achter haar. Ouders bundelden na de overname hun krachten en besloten hun opvanglocatie zelf te gaan runnen met de door hen zo geliefde en ervaren medewerkers op de groepen.
Krachten bundelen
Dat voornemen is na drie maanden hard werken werkelijkheid geworden. Kinderdagverblijf Beatrix, omgedoopt tot Kinderdagverzorging de Kasteeltuin, maakte een doorstart en opende op 1 mei op een nieuwe locatie haar deuren. Bregje van Woensel, moeder, klant en één van de initiatiefnemers van de doorstart: ‘We hebben met alle ouders de krachten gebundeld en gekeken wie wat kon bijdragen. Er waren ouders met juridische ervaring, die een website konden bouwen, die konden timmeren enzovoort en zo is er binnen drie maanden een professionele kinderopvang van de grond gekomen, helemaal onder onze eigen hoede.’
Professioneel
Omdat het kinderdagverblijf functioneert met pedagogisch geschoolde medewerkers voldoet de locatie aan alle eisen uit de Wet kinderopvang. Het gaat in dit geval dus niet om een ouderparticipatiecrèche. Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK (Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) noemt het initiatief in Rotterdam uniek. ‘Het is heel bijzonder dat ouders zelf de locatie aansturen en op de groepen gebruik maken van de ervaring en inzet van professionele pedagogisch medewerkers.’
Geldschieters
De gemeente Rotterdam heeft het initiatief van de groep ouders altijd ondersteund en de GGD heeft ook haar steentje bijgedragen. Verder is er sprake van enkele geldschieters om de doorstart van de locatie mogelijk te maken.
Bekijk een filmpje dat Hart van Nederland op de locatie maakte.