Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Opvoedstijl verzorgers bepalend voor overgewicht’

Gedragsproblemen bij jonge kinderen vormen een risico voor overgewicht op latere leeftijd. Daarom kunnen interventies tegen overgewicht het beste gericht worden op de opvoedstijl van verzorgers.
1voedingenopvoedstijlFotolia.jpg
Geconcludeerd werd dat gedragsproblemen in de vroege kindertijd een risico vormen voor overgewicht op latere leeftijd. - Foto: Fotolia

Dat blijkt uit onderzoek door Roxanna Camfferman aan de Universiteit Leiden. Het doel van het proefschrift, waarmee zij op 23 mei promoveert, was om mogelijke risicofactoren voor overgewicht in de vroege kindertijd te ontdekken, die als basis kunnen worden gebruikt voor het ontwikkelen van opvoedinterventies voor het verminderen van overgewicht.

Avondmaaltijd

Tijdens het onderzoek werden observaties gedaan van de avondmaaltijd bij gezinnen thuis. Daarnaast werden vragenlijsten ingevuld over het gedrag van de kinderen en de opvoedingsstijlen van de ouders.

Gedragsproblemen

Geconcludeerd werd dat gedragsproblemen in de vroege kindertijd (1 ½ tot 3 jaar) een risico vormen voor overgewicht op latere leeftijd. Ook geven de resultaten aan dat de ideeën en gevoelens die een moeder of verzorger heeft ten opzichte van een gezonde levensstijl voor het kind van belang zijn voor de voedingsgerelateerde opvoedpraktijken. Een positieve houding ten opzichte van gezond leven hing samen met meer ongewenste opvoedpraktijken, zoals overmatig controle uitoefenen.

Behoeften kind

Ook werd aangetoond dat kinderen van 4 tot en met 6 jaar waarbij niet goed gereageerd werd op de behoeften van het kind een hoger risico hebben op overgewicht. Reacties van de omgeving tijdens de maaltijd spelen ook een rol.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek.

De kinderopvang kan de groente- en fruitinname van kinderen vergroten door meer gezonde tussendoortjes aan te bieden, meer variatie te bieden en het eten van gezonde producten te stimuleren. Dit zagen onderzoekers van het onderzoeksbureau Louis Bol Instituut. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.