Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onenigheid over faillissement Kennemer Kabouters

Vakbond FNV uit kritiek op het faillissement van een onderdeel van Kinderopvangorganisatie Op Stoom, het in juni overgenomen kinderdagverblijf Kennemer Kabouters van het Kennemer Gasthuis. FNV overwoog een juridische procedure tegen Op Stoom-directeur Rob Dinklo, maar ziet daar nu toch van af. Ondertussen is een nieuwe overname van de Kennemer Kabouters zo goed als rond.
FNV ziet af van een juridische procedure n.a.v. het faillissement van de Kennemer Kabouters
FNV ziet af van een juridische procedure n.a.v. het faillissement van de Kennemer Kabouters

De discussie tussen Op Stoom en FNV kwam op gang naar aanleiding van het wel of niet in stand houden van de eindejaarsuitkering. Pedagogisch medewerkers van het Kennemer Gasthuis werkten volgens de cao Ziekenhuizen waarin het recht op een eindejaarsuitkering is vastgelegd. Na de overname wilde directeur Rob Dinklo de arbeidsvoorwaarden van deze groep pm’ers in lijn brengen met de cao Kinderopvang. ‘Dat mag niet’, vindt De Buijzer van FNV. ‘Bij een overname moeten de arbeidsvoorwaarden intact blijven. Er waren beloften gedaan aan de medewerkers voor 2014.’

Baanbehoud

Dinklo verbaast zich over de starre houding van de FNV. ‘Gezien de slechte economische tijden in de kinderopvangbranche verwachtten we dat FNV meer belang zou hechten aan baanbehoud dan aan de 13e maand uit de cao Ziekenhuizen.’ Bovendien was de OR van het Kennemer Gasthuis al akkoord gegaan met de voorgestelde overgangsregeling om de eindejaarsuitkering geleidelijk af te bouwen.

Verslagen

Dat het onderdeel Kennemer Kabouters, dat bij Op Stoom onder een aparte BV was ondergebracht, daarna failliet werd verklaard, schoot het FNV in het verkeerde keelgat. ‘Wij vermoeden dat dit onderdeel bewust in een sterfhuisBV is geplaatst, zegt De Buijzer. Hij zegt dat de pedagogisch medewerkers die dit aangaan, verslagen hebben gereageerd op het faillissement, maar ook vragen hebben over hoe het mogelijk is dat hun dagopvang kort na overname door Op Stoom alweer failliet is verklaard.

Nieuwe overname

Inmiddels is er een nieuwe overnamepartij in zicht voor kinderdagverblijf de Kennemer Kabouters. Volgens curator Dick Sluis ‘is er nog niet door alle partijen getekend’, maar hij is positief gestemd dat de overname snel rond kan zijn. FNV heeft besloten om af te zien van een juridisch onderzoek naar onbehoorlijk bestuur van Op Stoom-directeur Dinklo.

Een andere rechtszaak die FNV aanspant, gaat wel door. Namelijk die tegen Smallsteps. FNV eist dat alle werknemers die in dienst waren van de door Smallsteps overgenomen locaties, alsnog overgenomen worden met behoud van alle rechten. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.