Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Kinderopvang werkt!: wat zorgt voor werkplezier?

Iedereen wil natuurlijk plezier in zijn of haar werk hebben en werkgevers willen niets liever dan jou dat plezier geven. Maar waar zit ‘m dat in? Kinderopvang werkt! deed onderzoek naar factoren voor werkplezier onder medewerkers in de kinderopvang.
dreumesen
Beeld: Fotolia

Volgens het onderzoek zijn de belangrijkste bronnen voor werkplezier voor medewerkers in de kinderopvang:

  • Waardering en erkenning
  • Eigen regie
  • Ontwikkelingsmogelijkheden
  • Fijne collega’s
  • Ondersteuning van leidinggevende

Meest en minst ervaren energiebron

De energiebron die de medewerkers het meest ervaren in de kinderopvang is waardering: 86 procent van de pm’ers voelt zich gewaardeerd door ouders. Helaas wordt ‘voldoende tijd voor de meest plezierige werkactiviteiten’ het minst ervaren (29 procent), terwijl deze wel belangrijk is voor het werkplezier.

Over de ruimte voor eigen regie en ontwikkeling lopen de meningen tussen pedagogisch medewerkers en leidinggevenden sterk uiteen. Leidinggevenden zijn daar veel positiever over dan pm’ers. Over de mogelijkheid om een zelfgekozen training te volgen is bijvoorbeeld 87 procent van de leidinggevenden positief. Voor pedagogisch medewerkers ligt dit met 48 procent een stuk lager. Van de pedagogisch medewerkers ervaart 34 procent regelruimte tegenover 89 procent van de leidinggevenden.

Kinderen en hun ouders

Medewerkers in de kinderopvang kiezen bewust om met kinderen te werken. Bijna alle pedagogisch medewerkers (98 procent) geven namelijk aan energie te krijgen van de kinderen en de bijdrage die zij leveren aan de ontwikkeling van kinderen.

Waardering en erkenning van ouders en de maatschappij dragen bij aan meer werkplezier. Van de pedagogisch medewerkers krijgt 86 procent waardering voor het werk van ouders en 80 procent krijgt erkenning voor hun professionaliteit. Ouders kunnen motiveren via persoonlijke waardering, maar ook demotiveren door bijvoorbeeld een passieve houding. Pedagogisch medewerkers raken gemotiveerd als ouders openstaan voor tips en als ze kinderen zien groeien in hun ontwikkeling. Het stimuleert ze ook om zelf verder te ontwikkelen.

Ondersteuning

Fijne collega’s en een goede sfeer staan in de top als het gaat om factoren die zorgen voor werkplezier! Pedagogisch medewerkers en leidinggevenden zijn hier heel positief over. De ondersteuning van leidinggeven kan volgens pedagogisch medewerkers wél een stuk beter. Minder dan de helft ervaart steun bij praktische uitdagingen, terwijl 98 procent van de leidinggevenden vindt dat zij wél ondersteuning biedt: een opvallend contrast.

Nog meer resultaten zien? Lees het volledige artikel op Kinderopvang werkt! >>

Aan de slag met werkplezier? Deze tools helpen je op weg!

Via Kinderopvang werkt! zijn er allerlei tools, trainingen en tips beschikbaar die bijdragen aan meer werkplezier. Ze hebben de energiebronnen en de bijbehorende tools overzichtelijk voor je op een rij gezet in een document. Bekijk het hier >>

Het aantal vacatures in de kinderopvang neemt explosief toe en de werkdruk is hoog. Werken we nog met plezier in de branche?, vroeg Kinderopvang werkt! zich af. Tipje van de sluier: uit onderzoek van het samenwerkingsverband blijkt (meestal) van wel >>

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.