Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw cao-akkoord: 3 procent loonsverhoging en politiek aan zet bij aanpak werkdruk

Vakbond CNV en werkgeversorganisaties BK en BMK hebben een cao-akkoord gesloten voor de kinderopvang met 3 procent structurele loonsverhoging en 0,5 procent eenmalig. In het akkoord staat tevens de dringende oproep om snel te werken aan betere regels voor de kinderopvang die de werkdruk voor medewerkers aanmerkelijk moet verminderen.
nieuw-cao-akkoord-3-procent-loonsverhoging-en-oproep-aan-politiek-voor-verminderen-werkdruk
Chaay_tee / stock.adobe.com

Dat melden de partijen in een gezamenlijk persbericht.

In een gezamenlijke brief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de GGD spreken de partijen van steeds hogere eisen en toenemende taken, terwijl daarvoor geen of te weinig uren worden gefinancierd. Dat leidt tot onaanvaardbaar hoge werkdruk en aanmerkelijk minder animo om in de sector te gaan werken, die toch al kampt met flinke personeelstekorten.

‘Rust in de sector’

BK en BMK zijn blij met het akkoord dat er nu ligt: ‘Dit geeft rust in de sector en we kunnen nu verder om de werkdruk aan te pakken. We zijn blij dat we binnen de mogelijkheden van de cao maximaal maatregelen hebben kunnen afspreken om de werkdruk te verlagen en daarnaast samen met CNV met het Ministerie en GGD in gesprek gaan om de regeldruk te verminderen. Pedagogisch medewerkers zijn professionals met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zij verdienen meer regelvrijheid en ruimte om hun eigen werk en pauze momenten in te vullen. Daar gaan we ons samen hard voor maken.’

Werkdruk

Hans de Jong, bestuurder CNV: ‘Er moet nu teveel in te weinig tijd. Werkzaamheden zoals rapportages maken en contact met ouders moeten niet langer in de tijd worden geperst dat medewerkers met kinderen bezig zijn. Dit alles vraagt steeds meer tijd van de pedagogisch medewerker, die onvoldoende is meegewogen in het huidige kinderopvangtoeslagtarief. Het Rijk moet deze bekostiging op zich nemen.’

Bindend verklaren

De Jong laat desgevraagd weten dat de afspraken in het nieuwe cao-akkoord direct geldig zijn per 1 juli 2021 voor alle medewerkers die voor organisaties werken die lid zijn van de BK of de BMK. Ongeacht of deze medewerkers lid zijn van een vakbond, of een andere vakbond dan de CNV zoals FNV. Alleen het ministerie van SZW kan de cao algemeen verbindend verklaren; deze is dan geldig voor álle werkgevers en werknemers in de sector. Ook als deze werkgevers en werknemers geen lid zijn van een werkgeversorganisatie of vakbond.

Afspraken

Er is onder meer afgesproken om 100 procent door te betalen bij geboorteverlof voor partners, de grotere mogelijkheid om drie weken aaneengesloten met vakantie te gaan, uitbreiding van recht op bijzonder verlof en toename van de niet-groepsgebonden uren. ‘Ook het project ter bevordering van diversiteit en inclusiviteit in de kinderopvang juichen we toe’, zegt CNV.

‘Sector aantrekkelijker maken’

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn: ‘De kinderopvang is een sector die voor iedereen van belang is. Politieke partijen van links tot rechts, verschillende experts én werkgevers en werknemers geven aan dat er investeringen in de kinderopvang nodig zijn. We staan voor de belangrijke opgave de sector de komende tijd aantrekkelijker te maken voor de belangrijkste factor binnen de kinderopvang: de medewerkers.’

Bekijk de brief van CNV, BK en BMK aan het ministerie van SZW >>

FNV laat weten wél door te gaan met de geplande stakingen en beraadt zich op mogelijk een landelijke stakingsdag. Nadere berichtgeving daarover volgt nog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.