Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw aanvraagformulier VOG

Per 1 juni 2020 is er een nieuw aanvraagformulier voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Het oude aanvraagformulier van februari 2018 mag nog gebruikt worden tot uiterlijk 1 september 2020.
Foto: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Iedereen die woont of werkt in de kinderopvang, moet zich inschrijven in het Personenregister Kinderopvang (PRK). Dat geldt ook voor mensen die tijdens kantooruren structureel aanwezig zijn in de kinderopvang.

Het aanvraagformulier (in)direct zorg kinderen/huisgenoot is voor:

 • vaste en tijdelijke medewerkers in de kinderopvang in loondienst;
 • gastouders en hun volwassen huisgenoten;
 • stagiairs;
 • vrijwilligers;
 • uitzendkrachten;
 • zelfstandigen;
 • kantoorpersoneel (administratief personeel met toegang tot gegevens van kinderen).

VOG

Voor die inschrijving in het PRK is een VOG nodig. Een VOG bewijst dat het gedrag van deze persoon in het verleden geen bezwaar is voor het uitoefenen van het werken, of structureel aanwezig zijn, in de kinderopvang.

Functieaspect

De VOG die gebruikt nodig is voor de inschrijving in het Personenregister Kinderopvang mag niet ouder zijn dan twee maanden. Ook moet de VOG zijn afgegeven op het functieaspect 86 (werkzaam in de kinderopvang). Lees daar meer over op de website van Justis, screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Nieuw aanvraagformulier

Het nieuwe aanvraagformulier VOG NP (Natuurlijke Personen) is vanaf 1 juni 2020 beschikbaar op de website van Justis. Op korte termijn zullen de vooraf ingevulde formulieren voor de kinderopvang aangepast worden op de website van de rijksoverheid.

Oude aanvraagformulier vervalt

Het oude aanvraagformulier van februari 2018 mag nog gebruikt worden tot uiterlijk 1 september 2020. Na deze datum moeten alle aanvragen met het nieuwe aanvraagformulier van juni 2020 worden ingediend. Aanvragen die na 1 september 2020 nog met het oude formulier worden aangevraagd, worden niet meer in behandeling genomen.

Hoe vraag je een VOG aan?

Een VOG kan op drie manieren aangevraagd worden:

 1. Via de gemeente
  De organisatie vult het aanvraagformulier in. De aanvrager vult zijn eigen gegevens aan en dient de aanvraag in bij de gemeente waar hij of zij in de Basisregistratie (BRP) staat ingeschreven;
 2. Digitaal
  Dit kan alleen wanneer de organisatie de VOG-aanvraag digitaal klaarzet voor de aanvrager. Verder is digitaal aanvragen alleen mogelijk wanneer de organisatie en de aanvrager aan enkele voorwaarden voldoen;
 3. Rechtstreeks bij Justis
  Op de website van Justis staat meer informatie over de 3 verschillende manieren waarop u een VOG kunt aanvragen.

Officiële aanvraagroute

Dien een VOG-aanvraag in, via de officiële (digitale of gemeentelijke) aanvraagroute die Justis faciliteert. Op de website van Justis staan alle officiële aanvraagroutes en de kosten gepubliceerd (€33,85 voor een digitale aanvraag, €41.35 voor een aanvraag via de gemeente).

Aanvraag via commerciële bureaus

Op het internet bieden verschillende commerciële partijen de mogelijkheid om online een VOG aan te vragen. Het indienen van een VOG-aanvraag via een commerciële partij is altijd duurder dan via de officiële kanalen die Justis biedt. Sommige van deze partijen zijn niet helder over de kosten. De verwerkingskosten die deze partijen noemen, betreffen vaak alleen de kosten voor het klaarzetten van de aanvraag. Deze kosten komen dus bovenop de kosten die aan Justis betaald moeten worden voor de behandeling van de aanvraag. Daarnaast kan het gebeuren dat een door een commerciële partij gekozen screeningsprofiel niet overeenkomt met het screeningsprofiel dat vereist wordt voor het doel waar de VOG voor nodig is. Wees hier alert op.

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.