Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Koolmees wil snel in gesprek over werkdruk kinderopvang

Frida Noordzij
Demissionair minister Wouter Koolmees (SZW) wil in gesprek gaan met de branche over de werkdruk in de kinderopvang. Dit schreef hij in een brief aan de branchepartijen, als reactie op de brief van BK, BMK en CNV aan SZW over de werkdruk in de kinderopvang. Koolmees: ‘Regels moeten niet tot overmatige werkdruk leiden.’
minister-koolmees-wil-snel-in-gesprek-over-werkdruk-kinderopvang
Foto: Dirk Hol/ANP

De partijen benadrukten in hun brief dat de ervaren werkdruk in de kinderopvang voortkomt uit regeldruk, voornamelijk als gevolg van de strenge kwaliteitseisen die de Wet IKK met zich mee heeft gebracht. De komende periode staat de wetsevaluatie op het programma bij het ministerie van SZW. De minister geeft aan de werkdruk-kwestie mee te willen nemen bij deze evaluatie.

‘Vervelend’

Koolmees schrijft: ‘Het is vervelend om te lezen dat de werkdruk als te hoog wordt ervaren in deze belangrijke sector waar professionals elke dag hard werken om kwalitatief goede en veilige opvang te bieden aan onze kinderen en ze te begeleiden in hun ontwikkeling, zodat ouders werk en zorg kunnen combineren. Met de kwaliteitseisen beoogt de overheid kwalitatief goede en veilige kinderopvang te waarborgen. Tegelijkertijd moeten regels niet tot overmatige werkdruk leiden.’ Zijn ministerie treedt geregeld in overleg met de sectorpartijen en Koolmees stelt dat de ervaren werkdruk daarbij een belangrijk agendapunt is.

Evaluatie Wet IKK

In het najaar van 2021 start het ministerie van SZW met de evaluatie van de kwaliteitseisen uit de Wet IKK. ‘Bij deze evaluatie worden bedoelde en onbedoelde effecten – zoals eventuele effecten op werk- en regeldruk – in kaart gebracht’, schrijft Koolmees. Een extern bureau zal de evaluatie uitvoeren, om onpartijdigheid te waarborgen. Koolmees vraagt de branchepartijen om de effecten van de kwaliteitseisen mee te nemen in de gesprekken met het onderzoeksbureau dat de evaluatie zal uitvoeren.

Verhoging kinderopvangtoeslag

De partijen gaven in hun brief aan dat de effecten van de kwaliteitseisen onvoldoende zijn meegewogen in het huidige kinderopvangtoeslagtarief. De partijen willen graag een verhoging zien van het toeslagtarief tot een realistische uurprijs. Koolmees belooft ook de ontwikkeling van de uurtarieven in de kinderopvang te monitoren. Wel geeft hij aan dat het niet aan het huidige demissionaire kabinet is om besluiten te nemen over eventuele extra investeringen in de toegankelijkheid van de kinderopvang, maar dat een nieuw kabinet het beleid ten aanzien van het maximum uurtarief kan meewegen in het geheel aan besluitvorming over het kinderopvangstelsel.

Reactie BK, BMK en CNV

BK, BMK en CNV zeggen blij te zijn dat de minister zo snel reageert, de kwestie serieus neemt en toezegt direct na de vakantie een afspraak in te laten plannen met betrokkenen en GGD GHOR.

‘De cao-partijen vinden het belangrijk om te benadrukken dat het meenemen van de werkdruk in de evaluatie van de Wet IKK hoge eisen stelt aan de evaluatie. Hierbij is het van belang dat er in de evaluatie oog is voor de doelen van het destijds gesloten convenant, de wijze waarop dit in de wet is vastgelegd en de wijze waarop er toezicht wordt gehouden door de GGD. Daarnaast is het van groot belang dat er ook gekeken wordt naar wat dit vervolgens betekent voor het bereiken van de doelen van de Wet IKK en wat de gevolgen voor de werkdruk in de praktijk zijn.’

Sector intensief betrekken

Een belangrijk onderdeel van de reactie van de minister is dat hij aangeeft graag de sector intensief te betrekken op dit onderdeel, zeggen de partijen. ‘Vanzelfsprekend krijgen de professionals werkend in de kinderopvang hierbij ook een rol. Wij gaan er als partijen voor zorgen dat we gezamenlijk de issues in de kinderopvang aanpakken zodat de sector een aantrekkelijke sector wordt en blijft om in te werken.’

Bekijk de brief van minister Koolmees >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.