Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldregeling voor klokkenluiders instellen

Vanaf 1 juli 2016 treedt de wet Huis voor Klokkenluiders in werking. Organisaties vanaf 50 werkzame personen, ook in de kinderopvang, zijn wettelijk verplicht een interne meldregeling voor klokkenluiders te hebben.
Klokkenluiders.jpg
Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers om niet tot 1 juli te wachten tot er een interne meldregeling komt

Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang op haar website. Op 1 maart nam na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer de wet unaniem aan. Het moet voor medewerkers die misstanden signaleren binnen de organisatie daardoor makkelijker worden om hier melding van te doen. Denk aan fraude, veiligheid voor werknemers en kinderen en andere overtredingen die een werkgever begaat.

Maatsschappelijke misstanden

Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers om niet tot 1 juli te wachten tot er een interne meldregeling komt, maar hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Deze regeling houdt in dat een werknemer die maatschappelijke misstanden vermoedt dit eerst intern bij zijn werkgever meldt. Hij/zij onderzoekt de melding en treft zo nodig maatregelen. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht over de vaststelling, wijziging en intrekking van deze regeling. Een werknemer kan tussentijds of voorafgaand aan de melding het Huis voor Klokkenluiders om advies vragen. Zij kunnen een misstand ook onderzoeken en kijken hoe een werkgever zich tegenover de melder heeft gedragen.

Pm’ers moeten hun mond opentrekken als ze zien dat er dingen echt mis zijn op hun werk. ‘Zij zien àlles.’ Dit stelt Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) Lees meer

Bescherming werknemer

Het Adviespunt Klokkenluiders heeft een modelregeling samengesteld waar (kinderopvang)organisaties gebruik van kunnen maken. Een belangrijke consequentie van de wet is  dat een werknemer die misstanden vermoedt, bescherming krijgt. Een werkgever mag deze werknemer niet benadelen vanwege zijn of haar melding. Als het Huis voor Klokkenluiders onderzoek doet naar een gemelde misstand, moet een werkgever volledige inzage geven in de stukken die voor het onderzoek relevant zijn. Na het onderzoek volgt een rapport die openbaar wordt gemaakt als werknemer en werkgever er op hebben kunnen reageren.

Download hier de modelregeling voor klokkenluiders >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.