Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pilot: vrouwen van expats gaan aan het werk in de kinderopvang

Thuis zitten terwijl je partner aan het werk is? De vrouwen van expats in Eindhoven en Zuidoost-Brabant moeten er niet aan denken. Ze steken graag de handen uit de mouwen en volgen een opleiding tot groepshulp in de kinderopvang. Ondertussen werken ze minimaal acht uur per week in een kinderdagverblijf.
pilot-vrouwen-van-expats-gaan-aan-het-werk-in-de-kinderopvang
De Amerikaanse Amanda Flynn is blij om in de kinderopvang aan het werk te kunnen. Foto: Summa College

Het is een proef om het personeelstekorten in de kinderopvang aan te pakken. Daarnaast zijn de vrouwen, die onder meer opgeleid zijn tot psycholoog of verpleegkundige, blij dat zij zich nuttig kunnen maken in het land waar ze (tijdelijk) verblijven.

Opleiding tot groepshulp

Veertien vrouwen van expats doen mee aan de proef. Zij volgen vier maanden lang een opleiding tot groepshulp bij het Summa College in Eindhoven. Daarnaast doen zij, onder begeleiding, minimaal acht uur per week praktijkervaring op bij een kinderdagverblijf in de regio.

‘Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen’, zegt Mascha Delaey van Nummereen Kinderopvang. ‘De internationals ondersteunen de pedagogisch medewerkers in de kinderdagverblijven, wat resulteert in een directe verlaging van de werkdruk. De internationals brengen vaak waardevolle levenservaring en een andere culturele achtergrond mee, wat van groot belang kan zijn in de communicatie naar ouders en kinderen uit andere landen. Bovendien hopen we er natuurlijk op dat ze uiteindelijk nog de stap kunnen maken van groepshulp naar pedagogisch medewerker.’

Handen laten wapperen

Divya Madhuri Reddy is een van de vrouwen die meedoen aan de proef. Tegen Omroep Brabant zegt zij blij te zijn met deze kans: ‘Ik ben kinderverpleegkundige, maar ik was alleen maar thuis. Ik vond dat niet goed want ik wil werken.’ Ook de Amerikaanse Amanda Flynn is enthousiast. ‘Ik vind het geweldig dat ik nu kan werken.’ Ze heeft psychologie gestudeerd en werkte in Boston bij de opvang van jongeren, nu is ze actief bij Nummereen Kinderopvang in Veldhoven: ‘Bij ons zijn kinderdagverblijven chaotischer. Het valt me op hoeveel socialer de kinderen hier zijn. Ze helpen elkaar, zijn bezorgd voor elkaar.’

Oplossing personeelstekort

Hanneke van Loon van Nummereen Kinderopvang noemt de pilot ‘een goede oplossing van het personeelstekort’. Daarbij mogen de vrouwen flink aan de bak wat betreft het leren van de Nederlandse taal. ‘Ze spreken voornamelijk Engels en we hebben nu vooral Nederlandstalige kinderopvang. Ze krijgen op school veel Nederlandse les. En in de groepen spreken we zoveel mogelijk Nederlands, zodat ze taal leren.’

Werken op een groep met jonge kinderen die volop bezig zijn met taalontwikkeling als je zelf de taal niet goed beheerst, is volgens van Loon ‘niet helemaal handig’, maar de regel is en blijft dat er zoveel mogelijk Nederlands wordt gesproken. ‘Engels zullen we tot een minimum beperken.’

Mbo-certificaat

Na vier maanden krijgen de vrouwen het mbo-certificaat ‘Pedagogisch klimaat in de kinderopvang’, waarmee zij medewerkers in de kinderopvang mogen ondersteunen. Daarnaast kunnen de vrouwen die nu het traject doorlopen er ook voor kiezen om door te studeren naar pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 3. Lara Poulson, docent en projectleider van Summa Zorg & Welzijn: ‘We hebben bewust gekozen voor een leertraject met dit mbo-certificaat, omdat dit traject de deelnemers inhoudelijk gedegen voorbereid om als groepshulp aan de slag te gaan. Bovendien is het een onderdeel van de niveau 3-opleiding, waardoor deelnemers die verder willen studeren, en dat willen ze tot nu toe allemaal, voor dat gedeelte van het diploma vrijstelling krijgen.’ Als de pilot succesvol blijkt, kan deze worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals de zorg, meldt het Summa College.

Een robot als groepshulp? De toekomst van AI in de kinderopvang

1 REACTIE

  1. Ik voel steeds weerstand als ik dit artikel zie. en het duurde even voor ik mezelf begreep. Maar het gaat om het woordje vrouwen.
    het voelt echt als een enorme stap achterwaarts. Ik snap dat iedereen op zoek is naar een oplossing, maar vervang het woord vrouwen door partners en het wordt (in mijn oren) al anders. want mannen zitten niet thuis? of zijn niet welkom in de zorg voor kinderen?
    En, daarnaast, Ik blijf het nog steeds wel ingewikkeld vinden om ons vak neer te zetten als, dat kan iedereen die thuis zit, ook doen, in plaats van het te zien als vakgebied. en ook door de combinatie vrouwen die thuis zitten… alsof we weer in de jaren 50 zitten.
    en ik snap echt heel goed dat het “een” oplossing is voor een probleem, maar ik wordt er niet trots van. nogmaals, dit hele stuk voelt als een stap achteruit voor ons vak. en voor de vrouw.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.