Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ruimte voor tweetalig onderwijs

Basisscholen mogen straks 15 procent van hun onderwijstijd in het Engels lesgeven. Verder start er in 2014 op twintig basisscholen een experiment met volledig tweetalig onderwijs. Met deze maatregelen laat staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker zien dat de regering inspeelt op de behoefte van veel ouders om kinderen op jonge leeftijd met vreemde talen in aanraking te brengen.
Meer ruimte voor tweetalig onderwijs
Foto: ANP Photo

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd vreemdetalenonderwijs krijgen, uiteindelijk veel beter Engels leren spreken dan kinderen die pas kennismaken met Engels in groep 7 of 8. Aandacht voor Engels heeft geen negatief effect op het Nederlands.


Internationale contacten

Dat ouders interesse hebben in tweetalig onderwijs merken ze ook in Den Haag. Wethouder Ingrid van Engelshoven drong al langer aan op meer ruimte voor tweetalig onderwijs.

‘Het past in een tijd dat internationale contacten sterk toenemen. We zijn blij dat de staatssecretaris nu de ruimte biedt. We grijpen die kans met beide handen aan.’


Onderbouw

De afgelopen jaren maakten duizend basisscholen gebruik van een opstartsubsidie van de overheid om meer Engels aan te bieden in de onderbouw. Zij liepen aan tegen regels omdat zij veel lessen niet in het Engels mochten instrueren. Daar maakt Dekker nu een einde aan, tenminste voor 15 procent van de onderwijstijd. Dekker zegt het een gemiste kans te vinden als kinderen pas in groep 7 voor het eerst met Engelse lessen geconfronteerd worden.


Verbetering Engels onderwijs

Bij het echte tweetalige onderwijs wordt 30-35 procent van de tijd in een andere taal les gegeven. Dit kan Engels, Frans, Duits of een andere taal zijn. Dekker start in 2014 een experiment waarbij twintig basisscholen de kans krijgen om met tweetalig onderwijs aan de slag te gaan. De komende tijd kunnen scholen zich hiervoor aanmelden. Later zal Dekker ook het startsein geven voor een verbetering van de kwaliteit van de Engelse les en de aansluiting met het voortgezet onderwijs.

Download hier de kamerbrief met plan van aanpak Engels in het basisonderwijs.Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.