Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mediaopvoeding ook deel van gezonde kinderopvang

Wat een gezonde mediaopvoeding is, is nog wel eens onderwerp van discussie. De website Gezonde Kinderopvang van het RIVM Centrum Gezond Leven en het Voedingscentrum besteedt ook hier aandacht aan.
Gezonde-kinderopvang-media.jpg
Het negeren van media is niet verstandig

In huishoudens spelen media een steeds grotere rol. De tijd die kinderen tot 4 jaar aan digitale media besteden, neemt toe. Ouders worstelen wel eens met hoe streng of juist gemakkelijk ze hiermee om moeten gaan. Hierin kunnen pedagogisch medewerkers van grote steun zijn. Hoewel er nog wel discussie is over wat gezond mediagebruik is voor bijvoorbeeld een dreumes of een peuter, zijn kenners het er wel over eens dat media negeren niet verstandig is. Ontwikkel liever een visie over mediagebruik, zeker in de kinderopvang.

Digitaal én fysiek

Er zijn goede praktijkvoorbeelden bekend. Bij Kinderdagverblijf Mokido in Moergestel (Humanitas) hebben ze sinds 2015 het keurmerk Wij spelen Digiwijs. Pm’ers hebben de training Digidreumes gevolgd en kennen hierdoor de mogelijkheden van media, maar zijn ook kritisch over het gebruik. Ze weten nu beter hoe ze een digitale en fysieke activiteit aan elkaar kunnen koppelen. Bijvoorbeeld als kinderen zandtaartjes gaan maken. Hoe doe je dat eigenlijk? Het filmpje van Sassa en Toto van het Zandkasteel wordt gestart. Daarna gaan de kinderen zelf buiten in de zandbak aan de slag.

Gezonde kinderopvang

Het Voedingscentrum en het RIVM Centrum Gezond Leven starten volgend jaar met gratis trainingen om coach Gezonde Kinderopvang te worden. Deze gratis trainingen beslaan twee dagen. Pedagogisch medewerkers die namens hun organisatie de training mogen volgen, gaan functioneren als Coach gezonde kinderopvang binnen de eigen organisatie. Het idee is dat de cursisten na de training het gedachtengoed gaan delen met collega’s en gaan functioneren als vast aanspreekpunt rond de gezonde leefstijl. Ook mediaopvoeding maakt deel uit van een gezonde kinderopvang en is een van de thema’s op de website van het RIVM Centrum Gezonde Kinderopvang.

Gezonde leefstijl

Paula Speetjens, waarnemend projectcoördinator Gezonde Kinderopvang bij het
RIVM, denkt dat de kinderopvang de aangewezen plek is om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. ‘In Nederland gaan relatief veel kinderen naar de opvang. Hoe eerder je kinderen gezond gedrag kunt aanleren, hoe beter.’

Lees meer over de training en schrijf je in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.