Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mannenonderzoek kan door met nieuwe sponsor

Goed nieuws voor de sector: het mannenonderzoek dat Marleen van Polanen sinds juli 2011 uitvoert, gaat verder. Toen Estro zich door de verslechterde marktomstandigheden terugtrok als financier kwam de voortgang van het onderzoek in het geding. Het Kinderopvangfonds bood zich aan als nieuwe sponsor en de Universiteit van Amsterdam legt ook nog wat bij. Van Polanen kan weer verder.
Mannenonderzoek kan door met nieuwe sponsor
Foto: ANP Photo

‘Ja, ik ben wel bang geweest dat niemand zich zou melden als sponsor en dat al het werk dat door mij en vele anderen is verricht voor niets was geweest’, zegt Van Polanen. Eén van haar begeleiders, emeritus hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio, had het ‘doodzonde’ gevonden als het onderzoek gestaakt had moeten worden. Tavecchio begeleidt het onderzoek samen met hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink.

Vrouwen en mannen

Volgens Van Polanen is het logisch dat de sector nu andere prioriteiten heeft. Toch denkt ze dat de conclusies uit haar onderzoek, die vanaf dit jaar gaan komen, van toegevoegde waarde kunnen zijn. Gaan mannen inderdaad anders om met kinderen op de groep dan vrouwen? En hoe reageren kinderen zelf op verschillende geslachten? Gaan mannen anders om met jongens dan vrouwen? Op deze vragen zoekt Van Polanen een antwoord.

Gedrag pedagogisch medewerkers

De planning is dat Marleen van Polanen in het najaar van 2015 met het onderzoek promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Al dit jaar komen de eerste conclusies naar buiten. ‘Het eerste artikel hoop ik komend voorjaar te publiceren en daarna volgen er nog een paar.’ Het onderzoek richt zich nu vooral op het gedrag van pedagogisch medewerkers. Het komende jaar komt het accent meer te liggen op het gedrag van kinderen.

Het Kinderopvangfonds

Van Polanen is Het Kinderopvangfonds dankbaar dat ze het onderzoek steunen. ‘Ik heb een paar erg prettige gesprekken gehad met de mensen van Het Kinderopvangfonds. Voorzitter Gijs van Rozendaal zegt het belangrijk te vinden dat mannen meer betrokken worden bij de ontwikkeling van kinderen. Ik vind het mooi dat hij de nadruk legt op de meerwaarde voor mannen, naast die van kinderen.’ Door de gift van Het Kinderopvangfonds en de bijdrage van de UvA kan Van Polanen gegarandeerd haar onderzoek afronden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.