Kinderopvang magazine nr. 4, 2016

  Als de groepen op de bso groter worden, is dat dan nog wel verantwoord? We ondervroegen pm’ers en andere betrokkenen. Verder in dit nummer aandacht voor dieren in de kinderopvang met foto’s van de meest bijzondere dieren. En koemelkallergie: waar moet je op letten?

  Speelgoed kopen

  Het speelgoed op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal beïnvloedt de manier waarop kinderen spelen en zich ontwikkelen. Locatiemanagers en pedagogisch medewerkers moeten volgens speldeskundige Marianne de Valck dus kritisch zijn op wat ze aanschaffen.

  Zelf doen!

  In haar boek Kinderen als beroep geeft psychologe Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar, gebaseerd op de ontwikkelingspsychologie. De komende maanden vind je hier telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Deze keer aflevering 1: zelf doen.

  Grotere groepen op de bso

  Hoeveel kinderen is nog verantwoord in een bso-groep? De ratio beroepskracht-kind gaat veranderen. Minister Asscher overweegt om de groepsgrootte te verhogen voor alle bso-leeftijden van 20 naar 30 kinderen met twee pedagogisch medewerkers en een vrijwilliger. FNV hoopt dat het tegenvoorstel van de branchepartijen wordt gevolgd: een maximale groepsgrootte van 24 kinderen, maar alleen voor achtplussers en alleen met begeleiding door beroepskrachten. Eén pedagogisch medewerker is dan verantwoordelijk voor 12 kinderen. Haalbaar? Een belrondje langs bso’s.

  Dit willen wij

  ‘Ik werk vier dagen per week in een winkel en mijn man is fulltime timmerman. Rick gaat één dag naar opa en voor de rest hebben we dus bso nodig. Ik vind mijn werk belangrijk, want zonder dubbel inkomen kun je als gezin niet alles doen, denk aan een auto en vakantie. Ik wil bovendien als vrouw ook financieel onafhankelijk zijn.’

  Mark the Manny: om in te lijsten

  Zelfs in het weekend krijg ikhet niet uit mijn hoofd: ‘Tjoe tjoe wa, tjoe tjoe wa, tjoe tjoe wa wa wa’. Niet zo gek, want doordeweeks draai ik het grijs voor Raku, Frida Blue, Derek en Miley. Bij de eerste tonen van de muziek staan ze al klaar voor de danspasjes. En zo zijn er meer herkenningspunten door de dag heen. Als het tijd is voor de lunch of een fruithapje, tik ik met een houten blokje tegen de rand van een glas: ‘We gaan aan tafel...’ In mum van tijd zijn ze onderweg naar hun stoeltjes.

  Dreumesfun

  Dreumesen zitten er eigenlijk net ‘tussenin’. Ze zijn geen baby’s meer, maar kunnenook nog niet meedoen met de peuters. Hoe kun je toch goed inspelen op hun ontwikkeling? Welke activiteiten passen bij deze leeftijdsgroep? Marije Magito van Het Jonge Kind Centrum geeft tips.

  ‘Ja maar’… in verzet tegen de ggd

  Regels gaan niet altijd over wat het beste is voor een kind. Toch winnen inspectie-eisen het soms van goede ideeën. Want regels zijn nou eenmaal regels… Of knijpt de inspecteur toch ook af en toe een oogje dicht? Ervaringsdeskundigen vertellen.

  5 Tips voor een goede overstap naar school

  In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: de overgang van kinderopvang, peuterspeelzaal of gastouder naar de basisschool is voor kind, ouders en professionals altijd spannend. Hoe geef je kinderen de perfecte start?

  De balans tussen rust en aandacht

  In onze steeds sneller draaiende samenleving worden kinderen te vaak meegesleurd in alle hectiek. Voor geen kind is dat goed, maar zeker niet voor de allerjongsten. ‘Baby’s hebben verwerkingstijd nodig’, aldus onderzoeker en schrijver van Oei, ik groei Frans Plooij. ‘Denk ook niet te snel dat een kind zich verveelt, het heeft die rust nodig.’

  Spoedoverleg over babymelkpoeder

  Koemelkallergie

  Je hebt er vastal eens mee te maken gehad: een baby met koemelkallergie in je groep. Een allergie voor eiwitten in koemelk is namelijk de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen. Waar moet je op letten en wat mag een kind met koemelkallergie wel eten en drinken?

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.