Kinderopvang magazine nr. 11, 2016

    In het novembernummer van tijdschrift Kinderopvang besteden we op 6 pagina’s aandacht aan interactie en communicatie met baby’s. Ook is er aandacht voor het verschil in buitenspeelgedrag tussen jongens en meisjes. En we delen beweegspelletjes
    voor een betere houding.

    Op naar de basisschool

    Om peuters zo soepel mogelijk te laten doorstromen naar de basisschool zijn steeds meer kinderdagverblijven bewust bezig met die overgang. Hoe beter de aansluiting, hoe minder achterstand, zo wordt gedacht.

    Zo ben ik

    In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Deze keer aflevering 6: Zo ben ik, over de ontwikkeling van het zelfbeeld.

    Weg met de tabletnek!

    Steeds meer kinderen ontwikkelen een ‘gameboyrug’ of ‘tabletnek’. Kun je dat voorkomen? Ja, zeggen experts. ‘Met beweegactiviteiten zorg je ervoor dat kinderen hun houding en motoriek verbeteren.’

    Dit willen wij

    Marjolein Schonenberg (30) met Jonah. Kinderopvang: Mukkie in Rijnsburg. Maandkosten: 1 dag per week kdv voor Jonah (1) en 2 dagen bso voor Adam (4) € 950, kinderopvangtoeslag € 500.

    Zelf oplossen?

    Spelen is óók leren, grenzen verkennen en soms ruzie krijgen of risico’s nemen. Tot hoever laat je de kinderen zelf hun problemen oplossen? Wanneer en hoe grijp je in? Pedagogisch medewerker Jacqueline Butti vertelt hoe zij dat aanpakt en pedagoog Marieke Grijpink reageert.

    Mannenpraat

    De moeders van Derek, Kim en Ana hebben niet één, maar twee adressen waar ze na werktijd hun kinderen ophalen. Zoonlief bij mij en hun schoolgaande dochter bij een naschoolse opvang.

    Dossier: communiceren met baby’s

    Wist je dat baby’s over de hele wereld dezelfde huiltjes gebruiken om hun ouders iets duidelijk te maken? Dunstan Babytaal leert ons dat er vijf verschillende huiltjes te herkennen zijn. Bregje Hamelynck van Dunstan babytaal Nederland legt uit.

    ‘Ik zag bange kinderen weer vrolijk worden’

    Toen ze bij basisschool De Wentelwiek in Nuenen vastliepen met de begeleiding van zeven Syrische kinderen op school, was het contact met Korein Kinderplein snel gelegd. Zainab Al-Shabli is pedagogisch medewerker op de nabijgelegen bso. Zij vluchtte zelf achttien jaar geleden vanuit Irak naar Nederland en werkt al jaren met kinderen van4 tot 12 jaar. Kon zij de kinderen wegwijs maken op school?

    8 Tips: om ouders te inspireren met gezonde voeding

    In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: ouders meekrijgen met gezonde voeding voor kinderen. Wil je dat een kind echt gezond gaat eten? Dan zul je ouders moeten meekrijgen. In een speciale toolkit geeft het RIVM8 tips om ouders te inspireren.

    ‘Ik denk dat uw kind autisme heeft’

    Vroegtijdig herkennen van autisme kan kinderen én ouders enorm helpen. Het kind profiteert dan al jong van de juiste begeleiding. Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak bij het observeren en signaleren, maar hebben daarbij meer handvatten nodig. Dat vindt directeur Swanet Woldhuis van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

    Frutselen of rondrennen?

    Tijdens het buitenspel kunnen de kinderen hun energie kwijt. Bovendien is er buiten in de natuur veel meer te ontdekken dan binnen. Interessant zijn daarbij de verschillen in beleving en behoeften van jongens en meisjes, stelt wetenschapsjournalist en breinkenner Mark Mieras. Als we die verschillen begrijpen, kunnen we daar beter op inspelen.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.