Kinderopvang magazine nr. 1/2, 2018

  In dit eerste nummer van 2018 is aandacht voor het pittige thema ‘seksueel misbruik in de kinderopvang’. De vraag is: stel dat je iets vermoedt, wat moet je dan doen? Verder gaan we in op de term professionele genegenheid. Want kinderen hebben liefde nodig. Maar durven we dat nog onbevangen te geven in de kinderopvang?

   

  Buiten slapen: ook in de winter

  Frisse lucht zorgt voor een goede en diepere slaap. Dus bieden veel kinderdagverblijven de mogelijkheid om kleintjes buiten te laten slapen. Kan dat onder alle weersomstandigheden? En waar let je op als het bijvoorbeeld pijpenstelen regent of vriest dat het kraakt?

  Observeren en documenteren: leg het speelgedrag vast

  Als je het speelgedrag in de loop van de dag vastlegt, zie je pas echt wat er in kinderen omgaat en leer je ze pas echt goed kennen. Dit is een belangrijk uitgangspunt van de Reggio Emiliapedagogiek. Wat levert het op om met aandacht te documenteren? En hoe kun je dit het beste doen?

  Dit willen wij

  Wie: Elizabeth De Libero (34) met Giorgia (17 maanden). Waar: Zein Childcare (internationale kinderopvang), Den Haag. Wat: 4 dgn/week kdv, € 1500/maand, geen toeslag

  Seksueel misbruik voorkomen: ‘Reageer altijd op je onderbuikgevoel’

  Seksueel misbruik. Je weet dat het voorkomt, daarom wil je als pedagogisch professional alert zijn en de kinderen beschermen. Maar wat doe je als je een nietpluisgevoel hebt bij een collega? De drempel is hoog. Misschien zit je er helemaal naast en verpest je iemands loopbaan en leven. Toch moet je iets doen met je onderbuikgevoel, zegt psycholoog Aafke Scharloo.

  Het kindbelang voorop

  In de tiendelige serie De Babyspecialist gaan we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit is aflevering 8: over jouw bijdrage aan een goede ontwikkeling van een baby.

  Nieuw BSO-concept in 5 dagen

  Een compleet nieuw bso-concept in één week? Kan dat? Jazeker! Acht pedagogisch medewerkers van KION Kinderopvang gingen, samen met kinderen, ouders, scholen en instanties, aan de slag met het thema Duurzaam & Groen en stampten binnen vijf dagen een inspirerend concept voor kinderen van zes tot tien jaar uit de grond.

  Ontwikkelingsvoorsprong is vaak verborgen leed

  Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer breidde haar aandachtsgebied uit van kinderen met een (taal)achterstand naar kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Dat blijft niet onopgemerkt. De jeugdgezondheidszorg en consultatiebureaus gaan de focus vanaf nu ook meer leggen op deze verborgen problematiek.

  Werken met vluchtelingenpeuters

  Hoewel het aantal nieuwe vluchtelingen afneemt, krijgen pm’ers wél te maken met kinderen van vluchtelingen die inmiddels een bestaan mogen opbouwen in Nederland. Een diverse groep - van hoogopgeleid tot analfabeet - die schokkende gebeurtenissen achter de rug heeft en nu moet inburgeren in Nederland. Verschillende instanties werken samen om professionals die met deze kinderen werken te ondersteunen. Een van deze professionals is Paulien Muller. Ze is senior onderzoeker bij Sardes, specialist op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Zij vertelt over vijf problemen waar pm’ers mee te maken kunnen krijgen: taal, trauma, grenzen stellen, houding ten opzichte van de kinderopvang en cultuurverschillen.

  ‘Ons vak vraagt om kwaliteit’

  Gaat het over de wet IKK en de noodzaak tot permanente educatie, dan gaat het vaak over pedagogisch professionals. Hoe belangrijk het is dat ze bijblijven. Nascholing volgen. Of een taaltraining doen. En de professionals zelf? Die willen net zo goed hun kennis op peil houden. Maar permanente educatie vraagt óók wat van de opleidingsinstituten. En van de werkgevers. Dat is precies waar PPINK zich de komende tijd sterk voor maakt.

  Wennen

  ‘Je bent verdrietig hè? Kom, dan gaan we samen naar pappa zwaaien. “Dag pappa, tot vanmiddag.” Kijk, hier is je beer, die blijft vandaag lekker bij jou. Wil je samen met beer een boekje lezen of puzzelen?’ De wenfase van een jong kind vereist de nodige aandacht van pm’ers. Pedagoog Inge van Rijn geeft tips over het wenbeleid.

  10 tips over het personenregister

  Vanaf 1 maart gaat het personenregister in de kinderopvang in. Dat betekent dat niet alleen pm’ers en gastouders zich moeten laten screenen en registreren. Dit gaat nu ook gelden voor iedereen die structureel op de opvanglocatie aanwezig is. Wie valt er onder deze groep?

  Liefde tonen is ongemakkelijk geworden

  Misbruikincidenten hebben de kinderopvang onder een vergrootglas gelegd en pedagogisch medewerkers in verlegenheid gebracht. Als het gaat om het tonen van genegenheid aan een kind, gaat het nu vooral over wat niet mag. Dat maakt het onderwerp liefde, genegenheid en aanraken alleen maar ingewikkelder. Terwijl het ook zo belangrijk is! Tijd voor een omslag. Wat mag er wél? En hoe moet je het thema professioneel benaderen in plaats van alleen maar gevoelsmatig?

  In dialoog met de pedagoog

  Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: hoe een zoete cupcake een harde noot werd.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.