Werken met vluchtelingenpeuters

Hoewel het aantal nieuwe vluchtelingen afneemt, krijgen pm’ers wél te maken met kinderen van vluchtelingen die inmiddels een bestaan mogen opbouwen in Nederland. Een diverse groep - van hoogopgeleid tot analfabeet - die schokkende gebeurtenissen achter de rug heeft en nu moet inburgeren in Nederland. Verschillende instanties werken samen om professionals die met deze kinderen werken te ondersteunen. Een van deze professionals is Paulien Muller. Ze is senior onderzoeker bij Sardes, specialist op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Zij vertelt over vijf problemen waar pm’ers mee te maken kunnen krijgen: taal, trauma, grenzen stellen, houding ten opzichte van de kinderopvang en cultuurverschillen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Taal

Een vrouw uit Eritrea komt voor het eerst op de groep. Haar kindje heeft vijf lagen kleren aan. De vrouw praat geen woord Nederlands of Engels, is analfabeet en heeft alleen haar handen en voeten om te communiceren. Ze heeft een warm flesje bij zich met een briefje van Vluchtelingenwerk: ‘Mijn kindje moet om negen uur de fles’. Meteen na aankomst vertrekt ze weer, met paniek in haar ogen. Ze moet snel naar taalles.

Paulien Muller: ‘Het taalprobleem is het eerste wat je tegenkomt met vluchtelingenouders. Deze vrouw is in paniek omdat ze haar kind moet achterlaten bij

0
490

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.