Observeren en documenteren: leg het speelgedrag vast

Als je het speelgedrag in de loop van de dag vastlegt, zie je pas echt wat er in kinderen omgaat en leer je ze pas echt goed kennen. Dit is een belangrijk uitgangspunt van de Reggio Emiliapedagogiek. Wat levert het op om met aandacht te documenteren? En hoe kun je dit het beste doen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Het kind heeft honderd talen (en nog eens honderd, honderd, honderd), maar de samenleving steelt er negenennegentig’ Dit is een bekend citaat van Loris Malaguzzi, de grondlegger van de Reggio Emilia-pedagogiek. Volgens deze pedagogiek moeten we vooral naar kinderen luisteren, in plaats van ze vertellen hoe en wat ze moeten doen.

‘We moeten kinderen niet vertellen hoe de wereld in elkaar zit, maar ze de wereld zelf laten ontdekken’, legt orthopedagoog Natasja de Kroon uit. Ze werkt bij kinderdagverblijf Kits in Groningen en werd twintig jaar geleden al gegrepen door de benadering van Reggio Emilia. ‘Door de kinderen echt goed

0
303

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.