Kinderopvang magazine nr. 12, 2018

    In het laatste nummer van 2018 besteden we aandacht aan de Speelpleziermethodiek van Margot Wouterse-Schmitz. Stichting Kinderopvang Purmerend laat zien hoe je kinderen aan de slag laat gaan met techniek en we nemen een kijkje bij islamitische peuterspeelzaal Besma in Ede.

    Islamitische peuterspeelzaal BESMA

    Aangepaste kleding van de pm’ers, een paar koranverzen, maar ook Kikker aan de muur. Bij de islamitische peuterspeelzaal Besma in Ede is het wezenlijk niet heel veel anders dan bij andere peuterspeelzalen. ‘We zoeken de verbinding in plaats van te focussen op wat anders is.’

    Programmeren? Ja, Leuk!

    Een robot maken, een drone aansturen of programmeren op de laptop? Veel kinderen vinden dit heel erg leuk, zo merkten de pedagogisch medewerkers van Stichting Kinderopvang Purmerend. De organisatie riep 2018 uit tot het Jaar van de techniek.

    Dit willen wij – ouders aan het woord

    ‘Wij werken allebei. Mijn man Bas werkt fulltime bij Duinrell, ik 28 uur bij een tankstation. Mijn schoonmoeder en mijn ouders passen beiden een dag op, dat vullen we aan met twee dagen bij gastouder Ellen. Ook als ik niet zou werken zou ik trouwens wel wat opvang willen voor Koos en mezelf. Ik ben geen type om zeven dagen per week thuis te zitten.’

    Wat als eten en drinken niet lukt

    Uit onderzoek van het NJI blijkt dat 1 op de 5 kinderen tussen 0 en 2 jaar problemen heeft met eten, drinken en/of slikken. Een kind kan dan bijvoorbeeld niet goed drinken uit de fles of beker, het kauwt niet goed, of eten van een lepel lukt niet. Dan kan een gespecialiseerde logopedist helpen.

    Een goede pm’er speelt als een kind

    ‘Opbrengstgericht werken’: het staat mijlenver af van de belevingswereld van een peuter. Toch is dit in sommige peutergroepen wel de realiteit. Margot Wouterse-Schmitz wil met haar Speelpleziermethodiek terug naar de basis: leren door te spelen. Met in de hoofdrol de spelende pedagogisch medewerker zelf. Al ervaart die in de praktijk nogal eens plankenkoorts.

    Column – Acceptatie…

    Ze komt haastig de groep binnengelopen. Met een knikje, maar zonder oogcontact met de pm’er te zoeken, roept ze haar dochter en verlaat in net zo’n hoog tempo het gebouw als ze is binnengekomen. De reden kennen we… ze vlucht. Het gedrag van haar dochter Merle is problematisch. Andere kinderen zijn slachtoffer van haar agressieve buien, die steeds escaleren. In een grote groep is het niet mogelijk Merle de begeleiding te geven die ze nodig heeft.

    Kerstverhaal het boskonijn

    Elk jaar viert opa kerst bij Lieze en haar ouders. Maar dit jaar is hij de kado's vergeten.

    Wij hebben eisvrij!

    Een alternatief bieden op de buitenschoolse opvang. Dat wil Jos Verveen, bedenker en eigenaar van eisvrij. Kinderen zijn er veel buiten en komen op plekken die voor velen gesloten blijven. Bij kinderopvangorganisatie Humanitas kunnen kinderen sinds deze zomer kiezen voor dit bijzondere concept. Wij gaan mee op avontuur.

    Mijn locatie

    Vorige maand hebben we op deze plek per ongeluk de verkeerde foto bij het interview geplaatst. Dat vinden wij heel vervelend voor alle betrokkenen. Daarom plaatsen we nog een keer het verhaal van Hedwig Beutick (54), deze keer met de juiste foto. Hedwig is manager kinderopvang van Wonderland, een organisatie met 28 locaties en 270 medewerkers in West- en Midden-Nederland.

    Van prentenboek tot Facebook – gebruik je media wijs

    Wat is het eerste dat een pasgeboren baby voor zijn neus krijgt? Een mobiele telefoon voor een foto, die even later online gaat via de sociale media van de trotse ouders. Zo wordt de wereld van een kind vanaf zijn geboorte gevormd door media. Je kan er niet omheen, ook niet in jouw groep. Blijft de vraag: hoe gebruik je media op een pedagogisch verantwoorde manier?

    Kinder yoga

    De decembermaand heeft voor kinderen veel hoogtepunten. Kinderyoga is een goed middel om de vele prikkels te compenseren. Bijvoorbeeld door net te doen als de beren: een winterslaap houden!

    In Dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Een filmpje kijken, is dat pedagogisch verantwoord?’

    PPINK maakt de balans op

    Met de oprichting van beroepsvereniging PPINK vorig najaar heeft de pedagogisch medewerker een stem gekregen. Hoe kijkt het bestuur terug op het debuutjaar en wat zijn de plannen voor 2019? Drie bestuursleden aan het woord. Voorzitter Marijke Schuurkes: ‘Het belangrijkste wat we hebben bereikt: we zijn zichtbaar geworden.’

    Thema: Muzikale december

    Natuurlijk staan er in december allerlei feestelijkheden op het programma zoals Sinterklaas, kerst of een algemeen ‘lichtjesfeest’. Geef het deze keer eens een creatieve draai: steek alles in een muzikaal jasje!