Een goede pm’er speelt als een kind

‘Opbrengstgericht werken’: het staat mijlenver af van de belevingswereld van een peuter. Toch is dit in sommige peutergroepen wel de realiteit. Margot Wouterse-Schmitz wil met haar Speelpleziermethodiek terug naar de basis: leren door te spelen. Met in de hoofdrol de spelende pedagogisch medewerker zelf. Al ervaart die in de praktijk nogal eens plankenkoorts.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Wilbert van Woensel

Je meest basale speelgedrag liet je zien nog voor je vier jaar was. Het is soms jammer dat we dat gedrag nu, als volwassene, niet meer kunnen terugroepen om te ervaren hoe dat was. Kon dat maar, verzucht Margot Wouterse- Schmitz. Dan zou het opbrengstgericht werken in de kinderopvang verleden tijd zijn. Want dat kinderen woorden kunnen oplepelen aan het einde van een VVE-themaperiode, zegt haar niet zoveel. Pas als je woorden leren koppelt aan (spel)-handelingen krijgt gesproken taal echt betekenis. Zo draait de hele carrière van Margot om spelen. Toen ze in 1976 als leerkracht in de onderbouw van

0
167

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.