Rollenspel beter begeleiden

Kinderen vinden rollenspel vaak leuk. Hoe kun je dit spel verrijken? En hoe stimuleer je tegelijkertijd de taalontwikkeling? Annerieke Boland (lector Jonge Kind bij iPabo) en Aafke Bouwman (expert Jonge Kinderen en Taal bij CPS) geven uitleg en tips.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wilbert van Woensel

Wat is ‘rollenspel’ eigenlijk?

Aafke: ‘Een verzamelnaam voor allerlei spelactiviteiten, waarmee kinderen de wereld op een eigen manier verbeelden en vormgeven. Bijvoorbeeld: een potlood is een brandweerspuit, een rij stoelen verbeeldt de bus, gekleurde schijfjes zijn geld voor het winkeltje. Het gaat steeds om ‘doen alsof’. Rollenspel wordt ook wel fantasiespel genoemd, symbolisch spel of verbeeldend spel.’

Waarom doen kinderen rollenspellen?

Aafke: ‘Omdat ze het leuk vinden! Kinderen spelen vanuit een natuurlijke neiging om de wereld te verkennen. Dat doen ze vrijwillig: ze kiezen zelf wat ze gaan doen en hoe ze het doen. Daardoor is de betrokkenheid bij het

0
827

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.