Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse voorscholen werken samen met maatschappelijk werk

Rotterdamse VVE-instellingen kunnen dankzij een lokale subsidie gebruik maken van voorschoolsmaatschappelijk werk. Dat betekent dat maatschappelijk werkers beschikbaar zijn voor kortdurende hulpverlening aan ouders, maar pm’ers kunnen ook zelf hulp inschakelen. Rotterdam is voor zover bekend de enige gemeente die dit mogelijk maakt.
1Maatschappelijk-werk.jpg
‘De voorschoolse periode is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van het kind’. - Foto: iStock

Natuurlijk wordt er in allerlei gemeenten samengewerkt tussen jeugdzorg en kinderopvang en peuterspeelzaalinstellingen. Nieuw in Rotterdam is dat de gemeente voor 2017 een structurele subsidieregeling heeft ingesteld. Daarmee wordt er expliciet ingezet op een tijdige signalering van probleemgedrag bij jonge kinderen en begeleiding van deze groep kinderen in de voorschoolse periode.

Steun pm’ers

‘De voorschoolse periode is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van het kind’, legt Nijs de Graaff uit op de website van Vakblad Vroeg. Hij werkt bij de afdeling Jeugd van de gemeente Rotterdam. Binnen het onderwijs bestaat er al een samenwerking. Daar heeft het schoolmaatschappelijk werk de functie van verbinder tussen school en wijkteam. Nu wordt een zelfde soort samenwerking ook voor VVE-groepen in de kinderopvang ingevoerd. In 2015 werd eerst met een pilot bekeken of een samenwerking in de kinderopvang goed uit zou pakken. Dat bleek het geval. De pedagogisch medewerkers ervoeren de adviezen van maatschappelijk werkers als waardevol en voelden zich gesteund bij de soms lastige gesprekken met ouders.

Bijscholing

De samenwerking tussen beide voorzieningen, leidt er bovendien toe dat kinderen met beginnend probleemgedrag zoveel mogelijk in de reguliere setting geholpen worden. Om zoveel mogelijk uit de samenwerking te halen, vindt er nu regelmatig overleg plaats tussen de gemeente Rotterdam en de kinderopvang, maatschappelijk werk-aanbieders, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Passend Onderwijs. De Graaf vertelt verder op Vakblad Vroeg dat er in 2016 is gestart met een bijscholing voor alle voorschools maatschappelijk werkers op het terrein van kennis van de ontwikkeling van het jonge kind.

Verbind kennis

De Graaff vervolgt: ‘Ik vind het van belang dat er meer verbinding komt tussen de beschikbare kennis over het jonge kind van 0-6 jaar en de praktijk van alledag. Op 11 mei zal de Graaff op het congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’ van Vakblad Vroeg meer vertellen over deze vorm van vroegsignalering in de kinderopvang.

Organisaties in de jeugdhulp, het onderwijs en de kinderopvang experimenteren al een tijdje met samenwerkingsvormen. Hoewel dat veel moois oplevert, gaat het niet vanzelf. Dat weten ze ook bij DAK kindercentra. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.