Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kwaliteit VVE sterk gestegen

De investeringen in voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in de 37 grootste gemeenten betalen zich uit. Zo is de kwaliteit van VVE de afgelopen vijf jaar sterk gestegen en hebben gemeenten hun VVE-beleid goed op orde. Dit concludeert de Inspectie van het Onderwijs.
1Kwaliteit-VVE.jpg
Vanaf augustrus 2017 gaat het toezicht op VVE veranderen naar een signaalgestuurd toezicht. - Foto: iStock

De

Registreren

2 REACTIES

  1. (vervolg:) Ten eerste hebben gemeenten en GGD's maar zeer beperkt zicht op de, voor het overgrote deel private VVE's. Gemeentes en GGD's gáán helemaal niet over de bedrijfsvoering op VVE's, en worden niettemin in een halfhartige rol van 'toezichthouder' gedwongen. Ten tweede is het niet zomaar in het belang van gemeenten om problemen en misstanden bij de Inspectie te melden – gezien het feit dat de Inspectie juist toezicht houdt op die gemeenten en hen beoordeelt en aanspreekt op voorkomende problemen. Ik verwacht daar onheil van.
    3. In het artikel staat de zinsnede "de meeste tijd brengen veel VVE-kinderen nog altijd thuis door". In dat 'nog altijd' kan men de suggestie lezen dat dit een verouderde, ongewenste situatie is die op termijn hopelijk verbetert. Welnu, ik hoop en verwacht van niet. Het is een uitstekende zaak dat kinderen de meeste tijd thuis onder de hoede van hun ouders/verzorgers doorbrengen. In verreweg de meeste gevallen pakt dat prima uit. En bij alle waardering voor VVE: tegen die 'quality time' thuis met kind & ouders kan geen VVE op!

  2. Lees alle reacties
  3. Dit klinkt positief, na vele jaren waarin de kwaliteit van VVE negatief in beeld kwam. Wel heb ik drie kanttekeningen:
    1. De hier beoordeelde 'daadwerkelijke kwaliteit' strekt zich niet uit tot de effectiviteit van VVE. De verhoogde 'kwaliteit' zoals de Inspectie die waardeerde, zegt op zich dus niets over de verhoopte toegevoegde waarde van VVE voor de ontwikkeling en de schoolgang van de kinderen. In het rapport is zeer bescheiden sprake van 'resultaten', maar in het ongewisse blijft wat voor 'resultaten' de (weinige) gemeenten beoogden die 'afspraken' hebben gemaakt met de instellingen voor VVE.
    2. Binnenkort wordt 'signaalgestuurd toezicht' ingevoerd. In deze benadering zouden de gemeenten en GGD's 'signalen' moeten afgeven aan de Inspectie als zich problemen voordoen op VVE's. Dat lijkt mij om twee redenen riskant. (vervolg)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.