Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kritiek op zzp’ers in de kinderopvang: ‘Vragen wat ik verdien vind ik een no-go’

Zzp’ers in de kinderopvang krijgen meer dan eens flinke kritiek te verduren. Zo zouden zij ‘bakken met geld’ binnenharken, weinig kwaliteit bieden en verantwoordelijk zijn voor minder vaste gezichten op de groep. Volgens FNV wil een groot deel van de zzp’ers (weer) in loondienst. Is dat zo? En hoe gaan zzp’ers om met de kritiek?
kritiek-op-zzpers-in-de-kinderopvang-vragen-wat-ik-verdien-vind-ik-een-no-go
Krakenimages.com / stock.adobe.com
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Kinderopvangtotaal.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

5 REACTIES

 1. jammer dat je dit zo ziet. Alleen maar top dat jullie je eigen invalpool hebben. Ik denk dat er vaak geen invalpool meer is bij een organisatie omdat er geen uren worden geboden en alleen maar 0 uren contracten. ik heb meerdere vaste plekken bij meerdere organisaties waar ik kom en kan nog steeds me kwaliteit bieden door me jarenlange ervaring. ik ben dan geen vast gezicht maar wel een bekend gezicht dat als er ziekte of vakantie is er toch enige stabiliteit is. Snap niet waarom er zoveel negativiteit is als er een zzper word ingehuurd. Vroeger maakte je gebruik van een uitzendkracht van het uitzendbureau is echt niet anders.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Kdv+ ve

  ik weet heel goed dat de BTW geen kostenpost voor mij is en helaas wel voor de kinderopvang. Dit is overigens niet altijd zo geweest want de belastingdienst heeft heel grote groep zzpers vrijgesteld van de btw om ons opeens btw plichtig te maken.
  Het gaat mij erom dat er vanuit collega’s vaak bedragen worden geroepen alsof het netto voor mij is. Dus ik bedoel daarmee wat er allemaal afgaat en wat ik ook afdraag aan de belastingdienst. Wij zijn al heel lang bezig om bezwaar te maken tegen de btw maar helaas nog zonder resultaat. Want dit zou inderdaad ook kostenverlagend zijn voor de organisaties. Ook tadaah is hier mee bezig maar dit is gewoon een erg lang proces.
  Ik snap het er zijn ook zzpers die bizarre tarieven vragen maar we moeten niet dan alle zzpers over een kam scheren wat vrij vaak gebeurt en dat vind ik persoonlijk jammer.

 4. Wij werken met een eigen flexpool en ik zou graag zien dat dit meer aandacht krijgt. Waarom moet een organisatie als Tadaah geld verdienen om als flexpool voor de kinderopvang te fungeren? Helemaal grote organisaties kunnen prima werken met een eigen flexpool, wij zijn klein en ons lukt het ook. Ik vind het dus gewoon onnodig geld verdienen over de rug van de belastingbetalers en ouders in Nederland die steeds meer kosten voor de kinderopvang moeten betalen. Afschaffen die ZZP-ers in de kinderopvang, past niet in onze branche als je wilt gaan voor kwaliteit en stabiliteit voor de kinderen.

  • Wat fijn dat werving en selectie binnen uw bedrijf nog onderdeel kan zijn van het personeelsbeleid in plaats van het over te laten aan een platform of uitzendbureau.
   Of een vaste flexpool nu bestaat uit loondienst of ZZP, afspraken maken doe je mét elkaar als goed werkgever, goed werknemer, goed opdrachtgever, goed opdrachtnemer. Een vast gezicht in de flexpool staat geheel los van de arbeidsrelatie.

   Na ruim 16 jaar als ZZP er in de kinderopvang werkzaam te zijn, zie ik geen toegevoegde waarde anders dan een tijdswinst van een dergelijke constructie als een platform of uitzendbureau.

   Met lede ogen heb ik dan ook de komst van deze platforms aangezien, daar waar ik al jaren zelf persoonlijk en rechtstreeks contact had met opdrachtgevers in de kinderopvang , lijkt de kwantiteit de kwaliteit te overstijgen en de branche is er mede debet aan. Roept enorm hard wij willen niet maar reflectie op eigen handelen, is een tweede.

   Om dan te roepen dat alle ZZP ers niet deugen, is niet correct en roept een weerstand op bij de eens in loondienst verkerende – en nu tot ZZP er gemaakt pedagogisch medewerker.
   Als ZZP-er sta ik aan de start van de loopbaan van pedagogisch medewerkers in opleiding, bied ik begeleiding bij de opleidingen, coach ik medewerkers, neem ik assessments af ten behoeve van de instroom van nieuwe aanwas, bemiddel ik bij gastouderopvang én werk ik zo nu en dan op de groepen om de branche te helpen bij de tekorten. Uw reactie op de inzet van ZZP ers is mijn inziens verwerpelijk te noemen en draagt niet bij aan de instroom terug van de pedagogisch medewerker in het o zo gewenste loondienstverband.

   Graag nodig ik u uit om eens weekje mee te lopen met mij en de diensten die ik als ZZP er lever tbv meerdere opdrachtgevers in de kinderopvang en het beroepsonderwijs.

 5. Beste Priscilla, die BTW is geen kostenpost jou, dat hoeven we je toch na 4 jaar niet meer uit te leggen, ze zijn uiteraard wel kostenverhogend boven op jouw uurtarief voor de opdrachtgever want die kan deze niet terugvorderen. Aan dat punt gaat onze Steven ook voorbij (en als ondernemer kan hij zeker wel rekenen..). Als er vrijstelling van BTW was op deze dienstverlening (en waarom niet) zag het plaatje er natuurlijk heel anders uit, voor de rest prima dat er ook goede en ervaren ZZP’rs zijn die ook wat in te brengen hebben binnen een organisatie, dat is toch wat anders dan een groep onervaren golddiggers, dat is denk ik het punt waar de ergernis ligt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.