Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang mag tot medio 2026 extra personeel zonder diploma inzetten

Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026. Omdat het vraagt om een wijziging van de Regeling Wet Kinderopvang start van Gennip een internetconsultatie.
Personeel zonder diploma
Foto gemaakt op een 24-uursopvang in Leiderdorp. Foto: ANP

Normaal gesproken mag in de kinderopvang maximaal een op de drie medewerkers op een groep nog geen diploma hebben. De branche kampt evenwel met zulke grote tekorten en hoge werkdruk, dat toenmalig staatssecretaris Dennis Wiersma eind 2021 besloot tot deze coulanceregeling.

Regeling personeel zonder diploma wordt verlengd

De regeling was oorspronkelijk ingesteld voor een halfjaar, maar de tekorten zijn zo hardnekkig dat die al eens met twee jaar is verlengd. Met een voorstel dat nu in consultatie is gegaan, wil de minister er dus nog twee jaar aan vastplakken.

Nieuwe voorwaarde

Wel wil minister Van Gennip hier een nieuwe voorwaarde aan verbinden, zodat beroepskrachten in opleiding niet te snel teveel verantwoordelijkheid krijgen. Daarom moet er een begeleidingsplan komen waar de beroepskracht in opleiding, de praktijkbegeleider en de opleidingsbegeleider schriftelijk mee hebben ingestemd. Het is belangrijk dat er zorgvuldig gekeken wordt of de beroepskracht in opleiding het aan kan om formatief op een groep te staan.

Internetconsultatie

Om te kijken of start de minister een internetconsultatie. Iedereen die voor of tegen een wetswijziging is kan hierop reageren. Dit kan tot 18 maart 2024. Via internetconsultatie.nl kan iedereen suggesties doen voor verbetering van wet- en regelgeving die in voorbereiding is. Dit vergroot de betrokkenheid van burgers, bedrijven en instellingen bij de totstandkoming van wet- en regelgeving. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan in het concept-voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld op de website.

Lees ook:
Diploma nodig om in de kinderopvang te werken? CNV-voorzitter vindt van niet
Voorkom sluiting van VE-peutergroepen. Eindhoven pleit voor inzet BBL’ers

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.