Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang in Tilburg gesloten nadat er ‘heel veel mis’ bleek

Kinderopvang De Madelief in Tilburg is gesloten nadat er heel veel mis bleek te zijn bij de opvang voor kwetsbare kinderen. Na het misbruikincident door een 80-jarige chauffeur, zijn volgens de gemeente Tilburg ook VOG’s niet op orde en werkt er niet-gecertificeerd personeel. ‘Was ik er maar nooit aan begonnen’, zegt eigenaar Gea Mos tegen het AD.
Getty Images / iStock

De Madelief kwam eind maart in het nieuws doordat een 80-jarige chauffeur van de opvang een meisje mee van school naar de bso nam. In de auto zou hij zich vergrepen hebben aan het kind. Omstanders hoorden gegil vanuit de auto. De politie werd ingeschakeld en de man is aangehouden. De man zou bekend hebben, maar gezien zijn leeftijd zit hij niet vast terwijl de rechtszaak nog loopt. Hij mag niet in de buurt van scholen, kinderopvangcentra of speeltuinen komen.

Controle

Na dit incident voerden de gemeente Tilburg en de GGD een controle uit bij de kinderopvang, waar meer mis bleek te zijn. Volgens de gemeente waren VOG’s niet op orde, er ontbreekt gecertificeerd personeel, evenals zorgplannen en calamiteitenbeleid. De kinderen zouden verder onvoldoende vooruitgang in hun ontwikkeling boeken. Dat meldt Omroep Brabant.

De Madelief

De Madelief werd geboren uit nood: eigenaar Gea Mos en haar dochter opende in november 2021 de nieuwe kinderopvang, nadat de voormalige kinderopvang Het Schatkistje, die werd gerund door haar andere dochter, failliet ging. De medewerkers werden vier maanden niet doorbetaald, en vroegen een faillissement aan. Mos en haar dochter springen bij om het gat te dichten en de kwetsbare kinderen weer te voorzien van een opvangplek.

Kwetsbare kinderen

In totaal werden er 22 kinderen opgevangen bij De Madelief; een instelling speciaal voor kwetsbare kinderen met syndroom van Down, diabetes, autisme of ADHD. De Madelief valt niet onder de Wet kinderopvang, maar onder de Jeugdwet en daarom zijn er minder strenge voorwaarden gesteld om deze opvang te starten hoewel er ook jonge kinderen worden opgevangen. De ouders betaalden de opvang en zorg met het persoonsgebonden budget (pgb).

‘Gezellige opa’

In een uitgebreide reportage in het AD vertelt de eigenaar van de kinderopvang, Gea Mos, over de ontstane situatie. Volgens haar ging het de goede kant op het de kinderopvang, totdat ‘die viezerik’ zijn handen niet kon thuishouden. Volgens haar had de man wat eigenaardigheden, waar was hij vooral ‘een gezellige opa’. Nu de kinderopvang is gesloten, verzucht Mos: ‘Was ik er maar nooit aan begonnen.’

Inspectiebezoek

Als de zedenzaak aan het licht komt, dat vervolgens niet wordt gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de IGJ laat weten niet op korte termijn een inspectiebezoek te kunnen brengen, doet de gemeente Tilburg zelf een onaangekondigd bezoek, samen met de GGD. Het inspectierapport dat het AD opvraagt, trekt een harde conclusie. “Voor slechts 6 van de 22 kinderen is überhaupt een zorgplan, en die zijn ook nog eens incompleet. Geen van de medewerkers heeft het benodigde hbo-diploma om een registratie te krijgen van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Die registratie is nodig om met deze doelgroep te werken.”

Geen geldige VOG’s

Ook is van vier mensen, waaronder de 80-jarige chauffeur, geen VOG aanwezig op het moment van de controle. De opvang voldoet niet aan de kwaliteitseisen en moet dicht, zo luidt de hoofdconclusie. De gemeente Tilburg bekijkt hoe ze haar rol als toezichthouder ‘kan verstevigen en verbeteren’.

Lees het volledige verhaal op AD.nl >>

Het agrarische kinderdagverblijf Spierings in het Brabantse Oss heeft van de GGD een waarschuwing gekregen in mei van dit jaar, omdat er structureel te veel kinderen aanwezig waren. De kinderopvang heeft daarom direct een aantal contracten met ouders beëindigd. Omdat er geen reden werd vermeld, reageerden ouders vol onbegrip. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.