Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang en onderwijs in één systeem is ongewenst

De Onderwijsraad wil dat voorschoolse voorzieningen voor kinderen vanaf 2,5 jaar onder de regie van het basisonderwijs komen te vallen. Brancheorganisatie Kinderopvang vindt zo’n verandering onnodig en ongewenst. Bovendien zou de Onderwijsraad haar advies baseren op oude gegevens.
De inzet van hbo'ers in de kinderopvang is gemeengoed geworden. In 2013 was 20 procent van de pm'ers hoger opgeleid dan de beroepskwalificaties vereisen.
De inzet van hbo'ers in de kinderopvang is gemeengoed geworden. In 2013 was 20 procent van de pm'ers hoger opgeleid dan de beroepskwalificaties vereisen. - Foto: iStock/Getty Images

‘Het pleidooi van de Onderwijsraad is gestoeld op adviezen en een kostenberekening van 5 tot 7 jaar geleden. Inmiddels zijn de kinderopvang en voorschoolse voorzieningen verder geprofessionaliseerd.’ Dit schrijft Lex Staal van Brancheorganisatie Kinderopvang in een brief aan de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Begin juli kreeg dezelfde Kamercommissie een presentatie van de Onderwijsraad waarin werd gepleit voor een stelselwijziging. Kinderopvang zou beter tot zijn recht komen onder de regie van het onderwijs.

Door de regie aan het basisonderwijs te laten, is er meer structuur en zekerheid voor iedereen. Het basisonderwijs is immers een publieke instelling ‘die sowieso niet gaat verdwijnen’, terwijl de kinderopvang zeer conjunctuurgevoelig is. Dit zei Saskia Schenning van de Onderwijsraad. Lees meer >>

Harmonisatie

Brancheorganisatie Kinderopvang wijst de politici erop dat er de laatste jaren veel gebeurd is in het veld van onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. In een groot aantal gemeenten heeft harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk plaatsgevonden en is fors geïnvesteerd in Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Hetzelfde geldt voor de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Deze ontwikkelingen krijgen het komende jaar een vervolg.

Hbo’ers in de kinderopvang

‘Het is jammer dat de Onderwijsraad zich baseer op zulke gedateerde cijfers’, vindt Staal. Volgens Saskia Schenning van de Onderwijsraad richt de kinderopvang zich nu teveel op spelen en verzorgen en zou er vaker hoger opgeleid personeel op de groepen ingezet moeten worden. Al die ontwikkelingen hebben inmiddels plaatsgevonden, meldt Staal. De inzet van hbo’ers in de kinderopvang is gemeengoed geworden. In 2013 was 20 procent van de pm’ers hoger opgeleid dan de beroepskwalificaties vereisen. Ook zijn er verbeteringen te zien in de kwaliteit.

Infrastructuur

Het advies aan de Kamercommissie OCW is dat de huidige aanpak beter gecontinueerd kan worden in plaats van een geheel nieuw systeem te ontwikkelen. ‘Laten we verder investeren in de huidige infrastructuur.’

Lees hier de brief van Brancheorganisatie Kinderopvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.