Wel meer dan vijftig procent kans op een plek voor een kind van 0 tot 4 heb je in de Utrechtse gemeenten Bunnik (58,15%), Houten (58,94%), Leusden (56,57%), Baarn (56,56%), De Bilt (52,50%), Zeist (53,66%), Oudewater (50,53%) en in de stad Utrecht zelf (51,79%).
Landelijk
Het landelijke gemiddelde voor de dekking van kinderopvangplekken per inwoner van 0 tot 10 jaar is bepaald op 37,58%. Er zijn dus ongeveer 38 kinderopvangplekken voor elke 100 kinderen tot 10 jaar, volgens recente gegevens van het LRK. De verschillen in Nederland blijken tussen de verschillende gemeentes groot te zijn.
Kinderdagverblijf hoger dekkingspercentage
Bij een verdeling in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang blijkt dat de landelijke dekking voor kinderdagverblijven ongeveer 45 procent is, terwijl dit voor buitenschoolse opvang ruim 32 procent is. Hierbij zijn de plekken voor peuteropvang of voorschoolse educatie als volledige kinderopvangplek meegeteld. In 95% van de gemeentes hebben kinderdagverblijven hogere dekkingspercentages dan de bso.
Christelijke achtergrond
In gemeentes met lage scores zijn er maar weinig kinderopvangplekken beschikbaar per kind tot 10 jaar, terwijl het aantal kinderen tot 10 jaar in de meeste gevallen juist aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. In een aantal gemeentes, zoals Urk, Tholen, Katwijk en Elburg, speelt de christelijke achtergrond van de gemeente hierbij zeker een rol, zegt Kinderopvang-Wijzer. Bij Kinderopvang-Wijzer vind je ook een lijst met alle 342 gemeentes. Hieronder de top-20:

Bron: Kinderopvang-Wijzer.nl
Wat wil men hiermee zeggen? Het is bekend dat het aantal kindplaatsen dat in het LRK is geregistreerd op veel locaties niet het aantal plaatsen is dat daadwerkelijk operationeel is, ook zijn niet alle locaties/groepen 5 dagen per week geopend. Daarbij wordt één kindplaats in de kinderopvang gebruikt door meer kinderen per week, waarbij het aantal dagen gebruik ook nog eens varieert per locatie en type kinderopvang. Tot slot is de arbeidsparticipatie en daarmee de vraag naar kinderopvang in de ene gemeente hoger dan in de andere en is het gebruik van informele opvang en au-pairs ook een factor om rekening mee te houden. Kortom, volgens mij kan je op basis van deze cijfers dus eigenlijk helemaal niets zeggen over de kans op een kinderopvangplek per gemeente.
Angelique de Leeuw