Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kans op kinderopvangplek grootst in Midden-Delfland; provincie Utrecht verrassend 3e

Als ouder die een kinderopvangplek zoekt voor kinderen van 0 tot 4, kan je het beste wonen in de gemeentes Midden-Delfland (Zuid-Holland), Bloemendaal (Noord-Holland) of Renkum (Gelderland). Dit blijkt uit onderzoek van Kinderopvang-Wijzer naar de beschikbaarheid van kinderopvangplekken. In de provincies Groningen, Drenthe en Utrecht heb je de meeste kans om een kindplaats voor de leeftijd 0 tot 10 te vinden. In Limburg en Zeeland is dat bijzonder lastig, en op Urk zijn je kansen vrijwel nihil.
Foto © Pexels - Tatiana Syrikova

Wel meer dan vijftig procent kans op een plek voor een kind van 0 tot 4 heb je in de Utrechtse gemeenten Bunnik (58,15%), Houten (58,94%), Leusden (56,57%), Baarn (56,56%), De Bilt (52,50%), Zeist (53,66%), Oudewater (50,53%) en in de stad Utrecht zelf (51,79%).

Landelijk

Het landelijke gemiddelde voor de dekking van kinderopvangplekken per inwoner van 0 tot 10 jaar is bepaald op 37,58%. Er zijn dus ongeveer 38 kinderopvangplekken voor elke 100 kinderen tot 10 jaar, volgens recente gegevens van het LRK. De verschillen in Nederland blijken tussen de verschillende gemeentes groot te zijn.

Kinderdagverblijf hoger dekkingspercentage

Bij een verdeling in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang blijkt dat de landelijke dekking voor kinderdagverblijven ongeveer 45 procent is, terwijl dit voor buitenschoolse opvang ruim 32 procent is. Hierbij zijn de plekken voor peuteropvang of voorschoolse educatie als volledige kinderopvangplek meegeteld. In 95% van de gemeentes hebben kinderdagverblijven hogere dekkingspercentages dan de bso.

Christelijke achtergrond

In gemeentes met lage scores zijn er maar weinig kinderopvangplekken beschikbaar per kind tot 10 jaar, terwijl het aantal kinderen tot 10 jaar in de meeste gevallen juist aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. In een aantal gemeentes, zoals Urk, Tholen, Katwijk en Elburg, speelt de christelijke achtergrond van de gemeente hierbij zeker een rol, zegt Kinderopvang-Wijzer. Bij Kinderopvang-Wijzer vind je ook een lijst met alle 342 gemeentes. Hieronder de top-20:

Klik hier voor de volledige lijst van gemeentes
De top-20 van Kinderopvang-Wijzer

 

 

 

 

 

 

Bron: Kinderopvang-Wijzer.nl

 

1 REACTIE

  1. Wat wil men hiermee zeggen? Het is bekend dat het aantal kindplaatsen dat in het LRK is geregistreerd op veel locaties niet het aantal plaatsen is dat daadwerkelijk operationeel is, ook zijn niet alle locaties/groepen 5 dagen per week geopend. Daarbij wordt één kindplaats in de kinderopvang gebruikt door meer kinderen per week, waarbij het aantal dagen gebruik ook nog eens varieert per locatie en type kinderopvang. Tot slot is de arbeidsparticipatie en daarmee de vraag naar kinderopvang in de ene gemeente hoger dan in de andere en is het gebruik van informele opvang en au-pairs ook een factor om rekening mee te houden. Kortom, volgens mij kan je op basis van deze cijfers dus eigenlijk helemaal niets zeggen over de kans op een kinderopvangplek per gemeente.
    Angelique de Leeuw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.