Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamerleden kritisch op functioneren BKK

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft er alle vertrouwen in dat Bureau Kwaliteit Kinderopvang de orde herstelt. Asscher ziet geen reden om zich hiermee te bemoeien. Kamerleden begrijpen niet waar het vertrouwen van Asscher op gebaseerd is. Zij gaven tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer aan zich zorgen te maken over het functioneren van BKK.
Kamerleden kritisch op functioneren BKK
Foto: ANP

De afgelopen maanden verliepen zeer onrustig voor het bureau dat (onder andere) met overheidssubsidies en trainingsprogramma’s een bijdrage moet leveren aan kwaliteitsverbetering in de kinderopvangbranche. Wetenschappers keerden BKK de rug toe omdat zij het niet eens waren met de selectieprocedure van de taal- en interactietrainingen voor pedagogisch medewerkers en gastouders. Vervolgens stapte Abvakbo FNV uit het bestuur omdat zij zich ook niet gehoord voelden.

Onduidelijke brief

Minister Asscher schreef in een brief aan de Kamer dat de wetenschappers van de Adviescommissie Trainingen zich na overleg met het bestuur weer hebben aangesloten bij Bureau Kwaliteit Kinderopvang. Een derde belangrijke wetenschapper, hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink, is echter niet van plan terug te keren bij BKK. Dit liet hij in een gezamenlijke verklaring met het BKK-bestuur weten. Een aantal Kamerleden vindt dat de brief van minister Asscher hen op het verkeerde been heeft gezet. Steven van Weyenberg van D66: ‘De brief meldt dat de wetenschappers zich weer hebben aangesloten, maar later bleek dat dat niet gold voor de heer Fukkink. ‘ Ook Pieter Heerma van het CDA vindt dat uit de brief van Asscher net lijkt of alles weer ‘koek en ei is’, terwijl dat niet het geval is. Heerma twijfelt of er sprake is van een goede governance bij BKK.

Problemen oplossen

Minister Asscher vindt dat zijn brief er niet omheen draait dat er nog altijd sprake is van onrust binnen BKK. Met het opstappen van de vakbond uit het bestuur, is de vertegenwoordiging van werknemers weg. ‘Maar ik geef BKK graag de kans om hun problemen eerst zelf op te lossen’, aldus Asscher. ‘Dat heb ik ook gedaan toen de wetenschappers opstapten en inmiddels zijn twee van de drie weer bij het bureau aangesloten.’ De minister wilde op aandringen van de Kamer wel een uiterlijke datum afspreken voor wanneer BKK alles opgelost moet hebben: 1 januari 2015.

Taal- en interactietrainingen

De Kamer wil dat de minister halverwege 2016 laat weten of de geselecteerde taal- en interactietrainingen die voor de kinderopvang worden ontwikkeld, bewezen effectief zijn. Dit zegde de minister toe. Welke van de vijf ontwikkelde trainingen er straks in aanmerking komen voor de subsidie is nog niet bekend. Eerst buigt de Adviescommissie Trainingen van BKK zich opnieuw over de vijf ontwikkelde trainingen. De verwachting is dat de subsidie later dit jaar beschikbaar komt voor de branche.

Het tweede deel van het algemeen overleg kinderopvang in de Tweede Kamer ging voornamelijk over de peuterplannen van minister Asscher en hoe deze niet rijmen met de plannen van de VNG. VNG wil dagdelen peuteropvang voor alle peuters financieren met meevallers uit de begroting, maar minister Asscher vindt dat gemeenten dit prima zelf kunnen financieren met VVE-gelden. Lees meer.

Begroting 2015

Verder was er in het algemeen overleg aandacht voor de verwachte begroting voor 2015. GroenLinks voorman Bram van Ojik wilde weten of Asscher een prognose kon geven van de begroting voor 2015, aangezien deze de afgelopen drie jaar ruim “onderschreden” werd. Ook voor 2014 wordt een meevaller van 400 miljoen euro verwacht. Van Ojik wil weten of dit geld op een andere manier geïnvesteerd wordt in de branche. Hier liet minister Asscher zich niet over uit. Wel zei hij dat de ramingen naar beste vermogen zijn geschat, maar dat deze van veel conjunctuur gevoelige factoren afhankelijk zijn.

Marktwerking

Van Ojik liet zich verder kritisch uit over het effect van marktwerking op de kinderopvangbranche. Is die wel zo positief als minister Asscher dit schetst? ‘Een logisch gevolg van marktwerking is dat ouders kinderopvang kunnen krijgen van een betere kwaliteit en voor een lagere prijs, maar is dat ook zo?’ Minister Asscher zei dat bij de beleidsdoorlichting van de financiering van arbeidsparticipatie ook wordt gekeken naar de fysieke en financiële toegankelijkheid van de kinderopvang en wat de marktwerking de sector heeft gebracht.

Diabetes

Tot slot zal minister Asscher de Kamer informeren over de uitkomsten van de verkenning van kinderen met diabetes in het onderwijs en welke lessen hieruit te trekken zijn voor de kinderopvang. Momenteel kunnen ongeveer duizend kinderen niet naar de kinderopvang omdat pedagogisch medewerkers niet bevoegd zijn om medische handelingen te verrichten. SP-Kamerlid Tjitske Siderius vindt dat dit probleem moet worden opgelost.

Eerder al vond het eerste deel van het algemeen overleg over de kinderopvang plaats in de tweede kamer. Toen was er veel aandacht voor Estro, bonussen en ouderinitiatieven in de kinderopvang. Lees hier een samenvatting.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.