Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Integrale visie voor het jonge kind in de maak

Een groep kinderopvangondernemers, wethouders en bestuurders uit het primair onderwijs is, op initiatief van het Kinderopvangfonds, bezig om een toekomstvisie voor het jonge kind te ontwikkelen. Onder het motto 'Op naar 2020' hopen de partijen in het tweede kwartaal van 2015 een uitgewerkt voorstel te presenteren waarmee ze onder andere hopen de politiek te kunnen overtuigen.
Integrale visie voor het jonge kind in de maak
Foto: ANP

Eind deze maand wordt de gezamenlijke visie van de groep bekendgemaakt die als basis dient voor het voorstel. Het is in ieder geval duidelijk dat de partijen naar integrale voorzieningen streven voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Hierin werken onderwijs en kinderopvang met elkaar samen volgens één pedagogische en educatieve visie en is er sprake van één regie en één cao. Het project is een vervolg op eerdere projecten als ‘Andere Tijden‘ en ‘Dutch Design’ van de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs in 2009-2010.

Wet op de primaire kindontwikkeling

Gijs van Rozendaal van het Kinderopvangfonds zegt in het septembernummer van tijdschrift Management Kinderopvang dat er al veel gebeurd is in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. Veel politieke partijen hebben de samenhangende infrastructuur in hun partijprogramma staan en het is ook terug te vinden in het regeerakkoord. Uiteindelijk hoopt Van Rozendaal dat er een nieuwe wet op de primaire kindontwikkeling wordt ontwikkeld.

Belemmering

In totaal zijn er ongeveer veertig grote en kleine organisaties bij het project betrokken. Peter Notten, bestuursvoorzitter van de Korein Groep, is één van de initiatiefnemers van Kindcentra 2020. Hij vindt het een verademing om op gelijkwaardige basis en met een gedeelde interesse met wethouders en het onderwijs aan tafel te zitten. ‘Daar krijg ik dus enorm veel energie van.’ Onderwerp van gesprek aan die tafel is bijvoorbeeld de vraag welke wetten nu nog een belemmering vormen voor een intensieve samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Uiteindelijk blijft er een kader met modellen over waar een volgend kabinet zo mee aan de slag kan en waar de inspectie mee kan werken.

Nederland moet vooruit

Om Nederland aan te laten sluiten op wat er elders in Europa gebeurt, moeten er vervolgstappen worden gezet. Van Rozendaal: ‘Nederland heeft de afgelopen tien jaar grote sprongen gemaakt op het terrein van de kinderopvang en de vroeg- en voorschoolse educatie, maar nu zou het streven moeten zijn om de vervolgstap te zetten.’ Hij denkt dat dit niet heel ingewikkeld hoeft te zijn en ook niet veel geld zal kosten. ‘De bestaande voorzieningen moeten worden omgevormd tot een samenhangend systeem dat beschikbaar is voor alle kinderen vanaf drie jaar, en op vrijwillige basis vanaf twee-en-en-half jaar.’

Gemeenten die deel uitmaken van de Kopgroep Wethouders voor Kindcentra lopen voorop bij het realiseren van Integrale Kindcentra. In een handreiking geven de wethouders advies aan gemeenten die ook willen toewerken naar integrale basisvoorzieningen voor kinderen (0-12 jaar). Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.