Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatiedocumenten voor professionals: zo steun je kinderen in armoede

Kinderen die niet kunnen trakteren als ze jarig zijn, die zonder ontbijt naar school komen of van wie de ouders geen nieuwe kleren voor ze kunnen kopen. Helaas is het de realiteit van de dag. Ondanks het aangekondigde koopkrachtpakket komen volgens het Centraal Planbureau naar verwachting 830.000 mensen onder de armoedegrens terecht. Wat kun jij doen als professional in de kinderopvang?
kind verdrietig
Beeld: AdobeStock

Armoede heeft altijd effect op de kinderen, hoe goed ouders ook hun best doen. Gelukkig kunnen professionals in primair onderwijs en de kinderopvang écht wat doen voor deze kinderen en hun ouders. Natuurlijk kun je het armoedeprobleem niet oplossen, maar je kunt de kinderen die te maken hebben met financiële problemen thuis, wel steunen en helpen eventuele stress te verlagen.

Informatie over kinderen in armoede

Augeo Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor een veilig thuis voor ieder kind, heeft voor professionals in het primair onderwijs, de kinderopvang en de integrale kindcentra handige informatie over armoede gebundeld. Een kleine greep van wat je er kunt vinden:

  • Mini-cursus ‘Armoede’ voor primair onderwijs en voor kinderopvang.
  • Handreiking Omgaan met armoede op scholen
  • Pakkende ervaringsverhalen
  • Tips: zo steun je gezinnen die in armoede leven
  • Animatie: wat doet stress met een kind?

Lees meer over armoede & kinderen via www.augeo.nl/armoede.

Armoede signaleren

Eerder schreven we al dat het als professional goed is om armoede te signaleren en ouders de weg te wijzen naar de juiste instanties. Deze instanties kunnen de ouders verder helpen. Je moet dan wel weten welke hulp beschikbaar is in de gemeente en welke fondsen er zijn. Verdiep je hier eens in!

Opgroeien in armoede bedreigt kinderen in hun sociale, maar ook in hun mentale en fysieke ontwikkeling. Bijzonder hoogleraar Nicole Lucassen en lector Mariëtte Lusse doen onderzoek naar wat werkt tegen kinderarmoede en de rol van professionals daarin. Lees hier het hele interview >>[PREMIUM]

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.