Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het vierogenprincipe in het kort

Op 1 juli 2013 trad het vierogenprincipe in werking. Daarmee voegde de GGD een extra inspectieonderdeel toe aan de lijst: controleren of een kinderdagverblijf aan het vierogenprincipe voldoet. Wat is het vierogenprincipe, wanneer voldoe je eraan en wie moet er aan het vierogenprincipe voldoen?
Het vierogenprincipe in het kort
Foto: ANP Photo

Of je een baby naar bed brengt, een ommetje maakte met wat peuters of op de groep staat, vanaf 1 juli 2013 moet het altijd mogelijk zijn dat een andere volwassene meekijkt of -luistert. Die andere hoeft geen pedagogisch opgeleide collega te zijn. Het kan ook een vrijwilliger, stagiaire of ouder zijn. Als het maar een volwassen iemand is.

Zedenzaak

De aanleiding voor het vierogenprincipe is treurig. In de Amsterdamse zedenzaak kon pm’er Robert M. zijn gang gaan en in een kinderdagverblijf op op klaarlichte dag meerdere kinderen (ernstig) seksueel misbruiken. Ouders, de overheid en bovenal de sector zijn hier zo van geschrokken, dat het advies van de commissie Gunning om altijd minimaal twee volwassenen de groep te laten waarnemen, snel werd omgezet in beleid.

Twee ogen óf twee oren

Er bestaat verwarring over de term ‘vierogenprincipe’. Het is een misvatting dat er altijd twee volwassenen moéten zijn. Als de GGD-inspecteur een pedagogisch medewerker alleen op de groep aantreft, betekent dat nog geen overtreding. Vier ogen betekent dat je je als kinderdagverblijf hebt ingezet om meekijken en meeluisteren makkelijk te maken. Kun je aantonen dat je medewerkers elkaar bijvoorbeeld met doorkijkjes goed in de gaten kunnen houden? Komt de locatiemanager regelmatig kijken? Is het voor iedereen helder wat zijn/haar inzet is in het vierogenprincipe en worden deze afspraken nageleefd? Dan voldoe je aan de eisen.

Voor kinderdagverblijven

Nog een misvatting is dat het vierogenprincipe voor iedereen verplicht is. Alleen kinderdagverblijven en kleinschalige kinderopvang (tot 6 kinderen) moeten eraan voldoen. Het risico op misbruik in de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal is kleiner, zeggen het ministerie en BOinK. Daar zijn geen slaapplekken en minder verzorgingsmomenten. Gastouders hoeven ook niet aan het vierogenprincipe te voldoen. Lees hier waarom minister Asscher dat niet noodzakelijk vindt.

Ouders

Belangrijk bij het vierogenprincipe is overleg met de oudercommissie. Zij moeten op de hoogte worden gesteld van hoe het vierogenprincipe op het kinderdagverblijf wordt ingericht. Het is verplicht om dit in ieder geval één keer per jaar te doen. De oudercommissie heeft adviesrecht om de invulling van het vierogenprincipe goed- dan wel af te keuren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.