Kindermishandeling

Kindermishandeling
kindermishandeling

Blog Naomi Dessaur – Het beste moment om een zorg te bespreken

Wanneer je iets opvalt bij iemand, je ziet iets afwijkends, je ziet iets opmerkelijks, je maakt je zorgen, je ziet iets dat niet ‘klopt’: geef je dit dan gelijk aan? Leg je jouw zorgen en bevindingen direct op tafel bij de betrokkene?
Kindermishandeling

De Week tegen Kindermishandeling: meer dan blauwe plekken

Wist je dat het deze week de Week tegen Kindermishandeling is? Waarschijnlijk ben je op de hoogte van de signalen van lichamelijke mishandeling, maar er zijn meerdere soorten kindermishandeling. Welke zijn dat en waar kun je als pedagogisch medewerker op letten?
boink-stappenplan-misbruik

BOinK: Onmisbaar stappenplan voor ouders met vermoeden misbruik door opvang

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heeft een aantal tips en stappen gebundeld voor ouders die seksueel misbruik of mishandeling door een medewerker van de kinderopvang vermoeden.
Kindermishandeling

(Vroeg)signalering van kindermishandeling. Blijvende aandacht nodig

Pedagogisch medewerkers zien de kinderen op hun groep in verschillende settingen (alleen, samen, in interactie met volwassenen, bij het spelen, eten, verzorgen) en hebben meestal ook contact met de ouders. Toch voelen zij zich vaak onzeker en handelingsverlegen als zij vermoeden dat het thuis bij een kind niet goed gaat. Vijf tips voor jou als manager om (het signaleren van) kindermishandeling op de agenda te zetten en te houden. Daarmee kunnen jouw medewerkers zorgvuldiger en doortastend handelen bij signalen.
Kindermishandeling
kind bang gepest geweld

Blog Naomi Dessaur – Een kind neemt mij in vertrouwen. Wat nu?

Als je een professional bent die werkt op een school of de kinderopvang, kan het zijn dat ook jij weleens zo’n onthulling (self-disclosure) hebt gehoord. In de praktijk gebeurt het helaas te vaak dat zo’n bekentenis niet wordt herkend of zelfs wordt gebagatelliseerd. Of de onthulling wordt wél opgepakt, maar op de verkeerde manier – […]
Kindermishandeling
oppas-verdacht-van-misbruik-nysa-waarschuwt-voor-grijze-oppascircuit

Oppas verdacht van misbruik: Nysa waarschuwt voor ‘grijze oppascircuit’

Een 24-jarige man in het Noord-Hollandse Schagen wordt verdacht van kindermisbruik. De man werkte landelijk als oppas bij ten minste elf gezinnen. Nysa vreest voor het groeiende ‘grijze oppascircuit’ waarin steeds meer mensen onder de radar en zonder toezicht hun diensten aanbieden, nu de vraag naar kinderopvang ongekend hoog is.
blog-naomi-dessaur-muts-doos-piemel-slurf

Blog Naomi Dessaur – Muts, doos, piemel, slurf

Hoeveel woorden ken jij voor vagina en penis? Vast een heleboel, maar ik durf te wedden dat er veel woorden zijn die je nog niet kent. Elke generatie heeft z’n eigen modewoorden… Hoeveel woorden ken je voor knie of voet? Precies! Eén!
Kindermishandeling
blog-bennita-blocq-grensoverschrijdend-gedrag-een-schadelijke-angstcultuur

Blog Bennita Blocq – Grensoverschrijdend gedrag: een schadelijke angstcultuur

Grensoverschrijdend gedrag blijft een veelbesproken onderwerp in de kinderopvang. Het omvat niet alleen het gedrag tussen kinderen onderling, maar ook het gedrag van collega's naar kinderen toe. Soms kan het voorkomen dat een collega een extreem dominante rol heeft binnen de groep, waardoor anderen het grensoverschrijdende gedrag niet eens durven aan te kaarten. Dit kan leiden tot een angstcultuur op de groep.

Als kind gebukt gaan onder een ‘niet-leuk’ geheim: deze zedenrechercheurs schreven er een kinderboek over

Er zijn leuke geheimen en er zijn geheimen waar je buikpijn van krijgt. In het kinderboek Sam en het niet-leuke geheim gaat het over die laatste categorie. Het boek, geschreven door twee zedenrechercheurs, is een groot succes. Niet zo gek, want iedere professional of ouder wil natuurlijk dat een kind met een niet-leuk geheim gaat praten. ‘Je reactie is allesbepalend.’
meisje verdrietig

Twee jaar cel voor bso-chauffeur die meisje misbruikte

De 81-jarige chauffeur van kinderopvang De Madelief in Tilburg heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen voor het meermaals misbruiken van een destijds tienjarig meisje met verstandelijke beperking. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald.

Over kindermishandeling

Aanpak kindermishandeling

De aanpak van kindermishandeling blijft een lastig en gevoelig thema. Nog altijd worden veel kinderen in Nederland mishandeld. Professionals in de kinderopvang zijn een belangrijke groep om misbruik, verwaarlozing of mishandeling te signaleren, herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Alle kinderopvangorganisaties werken inmiddels met de Meldcode Kindermishandeling.

Lees meer

Kindermishandeling

Bijna één op de negen kinderen van 11 en 12 jaar heeft thuis al drie of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. En meer dan twee op de vijf kinderen hebben al twee of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. ‘Schokkend hoge cijfers’, zegt Augeo-directeur Mariëlle Dekker. Augeo deed samen met TNO onderzoek onder meer dan 664 kinderen van 23 scholen.

De top 5 van ingrijpende gebeurtenissen:

  • Kinderen wiens ouders zijn gescheiden (ruim een kwart)
  • Kinderen die emotioneel verwaarloosd worden (ruim een achtste)
  • Kinderen die emotioneel mishandeld worden (bijna een achtste)
  • Kinderen die lichamelijk mishandeld worden (circa een twaalfde)
  • Kinderen die getuige zijn van geweld tussen ouders/opvoeders (ook een twaalfde)

In totaal gaf ruim een kwart aan één of meerdere vormen van kindermishandeling te hebben ervaren.

Als je een vermoeden hebt van kindermishandeling doorloop je als professional de stappen van de Meldcode Kindermishandeling. Je komt dan bij Veilig Thuis, andere hulpverleners of collega’s binnen je eigen organisatie. Maar wat gebeurt er eigenlijk verder als je melding doet bij Veilig Thuis?

– Veilig Thuis start een onderzoek naar de situatie van de betrokkenen en stelt een plan van aanpak op.

– Veilig Thuis vraagt bij ketenpartners (bijvoorbeeld de school) relevante informatie op over de casus. De ketenpartners moeten deze informatie delen, maar kunnen daarin een schifting maken door alleen informatie te delen die relevant is voor de hulpverlener.

– De professional die de melding heeft gedaan, wordt door Veilig Thuis op de hoogte gesteld over het onderzoek en van de acties die in gang worden gezet. Alleen relevantie informatie wordt vermeld. Het is niet mogelijk om als professional anoniem een melding te doen.

– Het AMK (Advies en Meldpunt Kindermishandeling) waarborgt de anonimiteit van de melder en de wet onderschrijft dit. Zelfs de rechter heeft hiertoe geen mogelijkheden.

Meldcode aangepast
Professionals moeten vanaf 1 januari 2019 ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld altijd melden bij Veilig Thuis. Tot die tijd kunnen beroepsgroepen afwegingskaders opstellen wanneer een situatie zo ernstig is dat er melding van moet worden gedaan. De aanscherping betekent een aanpassing van de vijfde stap uit de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.   Deze stap biedt professionals nu de ruimte om een vermoeden te melden of zelf hulp te verlenen aan een gezin. In de nieuwe situatie is het een vereiste om het vermoeden van ernstige kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis.

Afwegingskader
Het NJI heeft samen met de Augeo Foundation en Movisie een basisdocument opgesteld met daarin de beschikbare wetenschappelijke kennis en bestaande inzichten. Beroepsgroepen kunnen op grond hiervan hun eigen afwegingskader opstellen, toegesneden op de eigen werksituatie. Dit document wordt binnenkort beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. De aanscherping van de Wet verplichte Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur en is per 1 januari 2019 van kracht.

De Beweging tegen Kindermishandeling
De opvang en de school zien veel, zo niet alle kinderen. Daarom kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het signaleren en terugdringen van kindermishandeling. Een aantal partijen uit deze branches zijn hiervoor de Beweging tegen Kindermishandeling gestart: de PO-Raad, de VO-Raad, de Algemene Vereniging van Schoolleiders, Brancheorganisatie Kinderopvang, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK), Ouders & Onderwijs en de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Via zes speerpunten willen zij de aanpak van kindermishandeling verbeteren. Zo willen ze de kennis en handelingsverlegenheid van pedagogisch medewerkers en leerkrachten aanpakken, maar bijvoorbeeld ook kinderen voorlichting geven over kindermishandeling die past bij hun leeftijd. En natuurlijk een optimaal contact met ouders creëren, zodat ze óf goed worden doorverwezen óf zelf weten waar ze hulp kunnen krijgen.

Wil je meer weten over de Beweging tegen Kindermishandeling en kijken wat zij voor jou als kinderopvangprofessionals kunnen betekenen? Kijk op www.taskforcekinderenveilig.nl en zoek op ‘actualiteiten’.

Uitgelicht congres

Masterclass Inzoomen op opvallend gedrag

Hotel de Reehorst

Jaarcongres Pedagogisch Medewerker

Hotel de Reehorst

Congres Werkgeverschap in de Kinderopvang

Hotel van der Valk Veenendaal

De Dag van de Pedagogisch Coach

Hotel de Reehorst

Jaarcongres Management Kinderopvang 2024

Masterclass Motiverende Gespreksvoering

Hotel van der Valk Veenendaal

Beschermd: Presentaties Masterclass Opvallend Gedrag bij Kinderen