Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Ik wil niet met mama mee

Op de groep roept de 3-jarige Pascal dat hij straks niet met z’n moeder mee wil. De pedagogisch medewerker is verbaasd, want elke keer als mama komt lijkt het of Pascal erg blij is dat hij z’n moeder ziet. Niets aan de hand dus. Maar na het weekend zegt Pascal het weer, net als dat mama stom is en zelfs dat ze een ‘k’-moeder is.
Afbeelding via Pixabay

Opnieuw is de medewerker verrast en vraag aan Pascal wat er aan de hand is. Is er wat gebeurd? Pascal geeft geen antwoord, is wat stil en heeft pijn in z’n buikje. Hij kruipt bij de pedagogisch medewerker op schoot en gaat daarna weer lief spelen.

Slecht te doorgronden

Wat later dan normaal komt mama Pascal halen en hij is weer heel enthousiast als hij haar ziet, laat al z’n werkjes zien en gaat vrolijk mee naar huis. De pm’er haalt haar schouders op. Wat zijn kinderen toch bijzondere wezentjes. Dit herhaalt zich verschillende keren en soms denkt de pm’er dat het misschien toch eens besproken moet worden met de leidinggevende. Maar zij ziet alleen het plezier waarmee Pascal met z’n moeder mee naar huis gaat en wuift de zorg weg. Tsja, een 3-jarige hè, die zijn zo slecht te doorgronden.

‘De pm’er van Pascal kreeg een onderbuikgevoel’

‘K’-wijf

En dan komt papa Pascal een keertje ophalen: een leuke man met een vriendelijke uitstraling en hij vraagt hoe het met Pascal gaat. ‘Want,’ zegt hij, ‘we gaan scheiden’, en hij gebruikt ook dat woord ‘k’-wijf, waar Pascal bij is. De pm’er vraagt hoe het gaat en hoort dat het een vechtscheiding is en dat hij al een leuke vrouw heeft ontmoet. Hij herhaalt opnieuw dat hij blij is van dat ‘k’-wijf af te zijn. De pm’er wijst papa erop dat hij dat woord in bijzijn van Pascal beter niet kan gebruiken. ‘Kinderen nemen alles over hè en het is toch zijn moeder.’ Papa vloekt nog iets binnensmonds en vertrekt en Pascal gaat ook nu weer enthousiast mee naar huis.

Veilig Thuis

De pm’er van Pascal kreeg toch een onderbuikgevoel en ging er weer mee naar de leidinggevende. Die zag nu ook de zorg en vroeg een gesprek aan met moeder. Uiteindelijk werd dit een dik dossier bij Veilig Thuis. Het was thuis allang niet veilig meer voor Pascal. En hij had het zelf ook echt tegen de pm’ers gezegd.

Neem kinderen dus altijd serieus, ook op deze jonge leeftijd. Jaren later bleek dat papa Pascal steeds voorhield dat z’n moeder stom en slecht is, en dat papa hem weg ging halen bij z’n moeder. Pascal vertelde tegen de pm’er dus eigenlijk heel duidelijk wat deze boze vader over z’n moeder zei.

Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.