Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Naomi Dessaur – Het beste moment om een zorg te bespreken

Wanneer je iets opvalt bij iemand, je ziet iets afwijkends, je ziet iets opmerkelijks, je maakt je zorgen, je ziet iets dat niet ‘klopt’: geef je dit dan gelijk aan? Leg je jouw zorgen en bevindingen direct op tafel bij de betrokkene?
kindermishandeling
Beeld: iStock

Stel: je ziet bij jou in de groep een kind dat opeens heel verdrietig en teruggetrokken overkomt, terwijl het voorheen altijd veel contact maakte. Of je ziet een kind bij jou op het kinderdagverblijf dat wordt gebracht met een hele volle, vieze luier. Je vraagt je af: wat speelt hier? Misschien zijn dit signalen van problemen. Maar je weet het niet. Is dit genoeg om je zorgen te delen met de ouder?

Gesprek uitstellen

In de praktijk zie ik dat professionals veel dingen doen om het moment van dat gesprek uit te stellen. Voordat we een gedegen, onderbouwde zorg op tafel leggen zoeken we naar meer ‘bewijs’. Er komen redenen in ons op, we denken: is dit wel aan mij om hierover te oordelen? Wat we hiermee eigenlijk doen is drempels opwerpen om het gesprek maar te kunnen uitstellen. En dat is ook best begrijpelijk. Want een zorg delen kan spannend zijn. Hoe gaat de ander reageren? Misschien wordt ‘ie wel hartstikke boos. Zomaar een beschuldiging doen, dat kan dus niet. Maar wat dan wel? Wanneer kaart je een observatie, zorg of probleem aan?

‘Stel, er zijn professionals die zorgen hebben over jouw kind. Wanneer zou je dan willen dat iemand je daarvan op de hoogte brengt?’

Zo snel mogelijk

Om hierachter te komen kun je jezelf de volgende vraag stellen: stel, er zijn professionals die zorgen hebben over jou, over jouw kind, over je partner of één van je ouders. Wanneer zou je dan willen dat iemand je daarvan op de hoogte brengt? Bijna iedereen zegt: zo snel mogelijk. Natuurlijk! En ga maar na: misschien kun je je indenken dat je zelf ook emotioneel wordt als iemand je met een zorg confronteert. Je schrikt misschien, en reageert daarop. Maar de meeste mensen zullen tóch blij zijn dat het eerlijk wordt gedeeld. Bovendien: als je het niet deelt, ontneem je mensen ook de kans om er zelf iets mee te doen – want dat is namelijk wat de meeste mensen graag willen.

Gesprek voeren

Terug naar het voorbeeld van de volle ochtendluier. Het is slim om dit aan te kaarten, In dit geval bijvoorbeeld bij de vader die het kind naar het kinderdagverblijf heeft gebracht. Hoe voer je zo’n gesprek?

  • Wees concreet
  • Blijf bij de feiten
  • Wees nieuwsgierig
  • Vertel concreet aan de vader: ‘Vanochtend gingen we Noa verschonen en ze had een hele volle luier. We dachten hmmmm, hoe komt het dat die luier zo vol was?

Misschien schrikt de vader wel: ‘Oh wat erg, ik dacht dat mijn partner haar zou verschonen.’ Het geeft de ouders de kans om dit ‘s avonds te bespreken en de planning weer af te stemmen.

Wees nieuwsgierig

De grote truc bij dit soort gesprekken? Parkeer je eigen invullingen. Wees nieuwsgierig naar het verhaal van de ander, zo neem je de ander écht serieus.

Ik ben benieuwd of je je hierin herkent. Ben jij de professional die liever ‘bewijs’ heeft en een schriftje bijhoudt met hoe vaak iets voorkomt? Denk je liever wel tien keer na voordat je de telefoon pakt en een afspraak maakt met ouders? Wat heb jij nodig om sneller de drempel over te gaan om iets laagdrempelig bespreekbaar te maken? Want volgens mij is dat nog altijd de grote sleutel tot succes in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling!

Naomi Dessaur is van oorsprong maatschappelijk werker en sinds 2008 eigenaar van Dessaur Trainingen. Naomi geeft trainingen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, speciaal voor professionals in de kinderopvang, zorg, welzijn en het onderwijs. Ook leidt ze aandachtsfunctionarissen op. Naomi heeft in 2018 het online platform 'Naomi Maakt Bespreekbaar' opgericht, waarmee ze ouders ondersteunt bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Haar missie is dat alle kinderen de ruimte krijgen om gezond, kansrijk en veilig op te groeien.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.