Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het bereik van VE verhogen: maar hoe?

Om onderwijsachterstanden te voorkomen investeert het Rijk jaarlijks ruim 500 miljoen euro. Het grootste gedeelte van deze middelen gaat naar het VE-aanbod voor peuters. Ouders van doelgroepkinderen worden aangespoord hun kind te plaatsen op een kinderdagverblijf of peuteropvang met VE-aanbod. Toch kiest ongeveer één op de vijf ouders ervoor om hun geïndiceerde kind níet naar een VE-locatie te brengen. Hoe kunnen gemeentes het bereik verhogen?
peuteropvang
Beeld: AdobeStock

In Nederland wordt al op jonge leeftijd gestart met het bestrijden van (mogelijke) onderwijsachterstanden. Ouders hebben de vrije keuze om hun doelgroepkind op een VE-locatie te brengen. Maar ongeveer één op de vijf ouders van een doelgroepkind kiest ervoor om hun geïndiceerd kind níet naar een VE-locatie te brengen. Een gemiste kans om jonge, vaak kwetsbare kinderen een extra boost in hun ontwikkeling te geven voordat zij naar de basisschool gaan.

Handreiking bereik VE verhogen

Het is belangrijk dat het bereik van VE wordt verhoogd. Daarom komt het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) – een samenwerking tussen Oberon, Sardes en CED groep in opdracht van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen – met een handreiking om het bereik van VE te verhogen binnen de geïndiceerde kinderen.

Redenen voor ouders om níet voor VE te kiezen

Uit onderzoek blijkt dat ouders geen gebruikmaken van VE, terwijl hun kind wél geïndiceerd is, om deze drie meest voorkomende redenen:

  • principiële overwegingen
  • financiën
  • wachtlijsten

Uit de praktijk blijkt dat er naast deze drie hoofdredenen ook andere redenen zijn waarom ouders niet kiezen voor VE, zoals geen VE-aanbod dichtbij huis of geen meerwaarde inzien van de extra dagdelen VE. Iedere gemeente zou voor zichzelf moeten nagaan wat veelvoorkomende redenen zijn voor ouders uit hún gemeente om niet deel te nemen. Om dit systematisch te doen, worden er in de handreiking de 5 b’s geïntroduceerd van toegankelijkheid: beschikbaar, betaalbaar, bereikbaar, begrijpelijk en bruikbaar.

Hoe kan de gemeente het bereik verhogen?

Vervolgens wordt er in de handreiking uitgelegd hoe gemeenten hun VE-bereik kunnen verhogen. Om een hoog bereik te krijgen, zal er een gesloten cirkel – oftewel een sluitende aanpak – in de gemeente moeten zijn. Het werkproces moet dan ook zorgvuldig in kaart gebracht worden. Ook worden er praktijkvoorbeelden gegeven van gemeenten die hun bereik succesvol hebben weten te verhogen of al jaren stabiel hoog zijn, én wordt er gekeken naar de oorzaken hiervan. Ook de VE-kinderopvanglocaties kunnen hier natuurlijk een belangrijke rol in spelen.

Benieuwd? Bekijk hier de volledige handreiking ‘Bereik VE verhogen’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.