Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten gaan eigen bijdrage ouders compenseren

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt drie miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om kinderopvangorganisaties te compenseren voor het terugbetalen van de eigen bijdrage aan ouders die nu geen gebruik kunnen maken van VVE of de peuterspeelzaal.
iStock

Dat schrijft minister Slob (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen hiermee kinderopvangorganisaties compenseren voor de eigen bijdrage van ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en wel gebruik van gemeentelijke regelingen als Voorschoolse Educatie, voormalig Peuterspeelzaalwerk en de Sociaal-Medische Indicatie.

Sluiting

Kinderopvangorganisaties betalen deze eigen bijdrage weer terug aan de ouders omdat zij als gevolg van de sluiting van de kinderopvang sinds 16 maart hier geen gebruik van kunnen maken.

Gelijke behandeling

Het streven is om alle ouders gelijk te behandelen, en dus ook gelijk te compenseren. Daarom zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gemeenten adviseren om kinderopvangorganisaties te compenseren in lijn met de compensatieregeling die afgesproken is voor ouders die wel kinderopvangtoeslag ontvangen.

In de brief aan de Tweede Kamer staat (pagina 6 en 7):

Voorschoolse educatie, peuteropvang en sociaal-medische indicatie

Peuters met een risico op een achterstand die normaliter voorschoolse educatie krijgen, kunnen daar in deze periode niet aan deelnemen. Peuters in deze doelgroep met ouders in cruciale beroepen kunnen wel gebruik maken van de noodopvang. Peuters die niet naar de noodopvang mogen, zijn thuis. Gemeenten kunnen voor kinderen in een kwetsbare positie, waar nodig en passend, een afweging maken hoe ze deze kinderen het beste kunnen ondersteunen. Ook voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is maatwerk mogelijk.

Om de achterstand voor ve-peuters te beperken, is het zeer gewenst als betrokken partijen initiatieven ontwikkelen voor deze doelgroep. Gemeenten, ve- aanbieders, bibliotheken of andere maatschappelijke organisaties kunnen bijvoorbeeld prentenboeken of educatieve spellen uitdelen of ouders tips geven voor educatieve activiteiten en websites met gratis digitale prentenboeken.

De staatssecretaris van SZW heeft eerder bekend gemaakt dat ouders met kinderopvangtoeslag de eigen bijdrage die zij betalen voor de kinderopvang grosso modo gecompenseerd krijgen. Dit geldt ook voor ouders die geen kinderopvangtoeslag hebben, maar een eigen bijdrage betalen via de gemeente in het kader van voorschoolse educatie, een peuteraanbod, of voor mensen met een sociaal-medische indicatie (SMI). Gemeenten krijgen hiervoor extra middelen van het Rijk.

Branchepartijen

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) hebben zich ingezet voor de compensatie van ook deze ouders die via een gemeentelijke regeling gebruik maken van een gesubsidieerde plaats maar ook een eigen bijdrage betalen.

‘Blij met toezegging’

‘We zijn blij met deze toezegging van SZW. Stapje voor stapje geven de branche kinderopvang en SZW samen steeds concreter invulling aan de toegezegde compensatie van ouders voor de kosten van kinderopvang. Dankzij het vertrouwen van ouders in de kinderopvang, kunnen wij onze maatschappelijke rol oppakken in de coronacrisis: kinderen opvangen (soms dag en nacht!) zodat ouders in de zorg en andere cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven. Heel Nederland heeft deze mensen immers heel hard nodig nu’, meldt de BMK.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.