Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen schooltoetsen meer voor kleuters

Kleuters hoeven geen schooltoetsen meer te maken. Een toets met opgaven zou tekort doen aan kleuters, die zich juist spelenderwijs en met sprongen ontwikkelen. Dat vindt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). De ministerraad stemt daarmee in.
Foto: AdobeStock

Hoewel het belangrijk is om de ontwikkeling van jonge kinderen te kunnen volgen, waren veel leerkrachten niet tevreden met de toetsen uit het kindvolgsysteem. Zeker bij kleuters: de toetsen zijn een momentopname en kunnen daardoor een vertekend beeld geven.

Ontwikkeling volgen

De kleutertoetsen waren niet verplicht, maar worden nu helemaal uit het kindvolgsysteem gehaald. Scholen en leerkrachten krijgen wel de ruimte om de ontwikkeling van kleuters op een andere manier te volgen, zoals met observaties, gesprekjes of spelletjes. Op welke manier IKC’s en scholen dit invullen, is aan hen.

2021

De verzamelde informatie kan in het kindvolgsysteem worden gezet, en op deze wijze kan de ontwikkeling worden gevolgd en eventueel extra begeleiding worden geboden, zonder dat de kleuter daarvoor zelf een toets hoeft te maken. Naar verwachting zijn de kleutertoetsen vanaf 2021 niet meer in het kindvolgsysteem te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.