Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao Kinderopvang geldt nu voor álle medewerkers in de kinderopvang

De cao Kinderopvang 2023-2024 is algemeen bindend verklaard. Dat betekent dat de cao niet alleen van toepassing is op medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij cao-partijen BK en BMK, maar geldt voor alle medewerkers in de kinderopvang waaronder ook medewerkers van gastouderbureaus. En goed nieuws: iedereen heeft nu recht op de eenmalige uitkering in juli 2023.
cao-kinderopvang-nu-geldig-voor-alle-medewerkers
tadamichi / Getty Images / iStock

Dat melden de BK en de BMK op hun websites.

Er werd afgelopen februari al een cao-akkoord bereikt tussen vakbonden FNV en CNV en werkgeverpartijen BK en BMK over de huidige cao Kinderopvang.

Wat staat er in de cao Kinderopvang 2023-2024?

Wat is er ook alweer afgesproken? We zetten de belangrijkste punten op een rij:

  • Meer salaris: in totaal gaan professionals in de kinderopvang er in 18 maanden gemiddeld 11,86 procent op vooruit. Per 1 april stijgen de salarissen met € 150,- bruto per maand bij een voltijdsalaris en vervolgens met 2 procent. Op diezelfde datum worden alle lonen ook met € 150,- bruto per maand verhoogd.
  • Eenmalige uitkering en extra stijgingen: op 1 juli 2023 krijgen alle medewerkers die op dat moment in dienst zijn een eenmalige uitkering van € 525,- naar rato van het dienstverband. Dit geldt nu voor alle medewerkers en gastouders in loondienst bij het gastouderbureau. Let hierbij wel op: heb je in januari 2023 een eenmalige gratificatie ontvangen, dan wordt deze gratificatie in mindering gebracht tot een maximum van € 300,- euro. Op 1 januari 2024 gaan de lonen verder omhoog met 2 procent en op 1 april 2024 nogmaals met 2 procent.
  • Tot slot komen er op 1 januari 2024 ook nog twee periodieken bovenop de loonschalen. Daardoor kunnen medewerkers die nu al jaren in de top van hun schaal zitten, ook weer doorgroeien in salaris. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Met die extra periodieken gaat de helft van de werknemers er nog eens gemiddeld 2,5 procent op vooruit.’

Looptijd

De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden. Hij gaat, met terugwerkende kracht, in per 1 januari 2023 en loopt door tot en met 30 juni 2024. Lees hier meer over de cao Kinderopvang.

Op woensdag 27 juni werd de AVV gepubliceerd in de Staatscourant. Daarin wordt ook gereageerd op de bedenkingen die de BVOK en LBV inbrachten tegen het algemeen verbindend verklaren van het cao-akkoord tussen FNV, CNV, BK en BMK. Bekijk de publicatie >>

1 REACTIE

  1. Ik ben benieuwd. Ik zit nu in me waza uitkering. Mijn verlof loopt af eind juli. Mijn contract is niet verlengd bij mijn werkgever. maar heb vanaf augustus weer een baan in de kinderopvang. Ik werk in de opvang sinds 2017. Krijg ik dit dan ook ??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.